2024. május 18. - Erik, Alexandra

A szlovák fél választ adott

Peter Weiss, Szlovákia budapesti nagykövete csütörtökön átadta a Külügyminisztériumban a Sólyom László kitiltása kapcsán írt jegyzékre adott szlovák választ - közölte az MTI kérdésére a külügyi szóvivő.
2009. szeptember 17. csütörtök 16:25 - HírExtra
Mátrai Zsuzsanna emlékeztetett arra, hogy miután a köztársasági elnök augusztus 21-én nem léphetett be Szlovákiába, a külügyi tárca augusztus 24-én jegyzéket írt és juttatott el a szlovák külügyminiszterhez. Hozzátette, hogy a most megkapott választ tanulmányozzák és utána döntenek a további lépésekről.

Sólyom László augusztus 21-én akart a szlovákiai Révkomáromba látogatni, ahol részt vett volna a közadakozásból felállított Szent István szobor avató ünnepségén.

Robert Fico szlovák miniszterelnök aznap délután, egy rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a pozsonyi döntést, amely szerint Szlovákia nem engedi be területére Sólyom László magyar államfőt. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket átadták Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

Az eset miatt a magyar miniszterelnök, a külügyminiszter és a politikai pártok vezetői is felemelték a szavukat. A külügyminiszter közölte, hogy az ügyben Magyarország tájékoztatni akarja a szélesebb nemzetközi közvéleményt. Augusztus 24-én berendelték a Külügyminisztériumba a szlovák nagykövetet és Balázs Péter külügyminiszter szóban és írásban is kifejezte tiltakozását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását