2024. április 25. - Márk

A Fidesz hogyan csinálna rendet?

A BKV csőd közeli helyzetének rendezését új finanszírozási modellel, a megrendelői és a szolgáltatói szerepek markáns szétválasztásával, szakmailag kiérlelt, vállalható reorganizációval lehet megoldani - jelentette ki a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten.
2009. szeptember 17. csütörtök 19:01 - HírExtra
György István sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a megoldás nem a "névtáblák átfestése", az, hogy a "végkielégítési botrányba belebukott" Hagyó Miklóstól Horváth Csaba vagy esetleg a szintén szocialista Steiner Pál veszi át főpolgármester-helyettesként a cég felügyeletét.

Mint hozzátette, a BKV-nál történtek azt jelzik, hogy egyértelműen megbukott az a 2006-ban kialakított városirányítási modell, amely lehetővé tette a cégeknél a kiskirályságok kialakulását, s ahol a képviselők kihagyásával, "erős emberek háttéregyeztetésén" dőltek el a dolgok.

Utalva arra, hogy a Fővárosi Közgyűlésben egyfős kisebbségben lévő ellenzék 2006 óta jelezte a problémákat, György István megjegyezte: az MSZP-SZDSZ-koalíció félresöpörte felvetéseiket, például a cégek átláthatóságát megteremtő javaslataikat is.

A politikus közlése szerint a botrányok óta sem vonja be a városvezetés a helyzet rendezésébe az ellenzéket. A "jelenlegi demokráciadeficites helyzetre" példaként említette: semmilyen önkormányzati, közgyűlési egyeztetés nem előzte meg a városvezetésnek azt a lépését, hogy a kormánytól 30 milliárd forintos támogatást kértek a BKV-nak.

Rámutatott arra: hasonlóképpen semmilyen önkormányzati egyeztetés nem volt az egyébként a BKV-kérdéskörben szakmailag nem túl jártas Horváth Csaba csütörtöki bejelentései kapcsán sem.

A Fidesz nem támogatja azt, hogy az állammal közös megrendelő szervezetet hozzanak létre a BKV-ügyben. Teljesen feleslegesnek tartják a területet néhány napja felügyelő főpolgármester-helyettes azon ötletét is, hogy bekamerázzák a metróalagutakat. Vajon milyen érdekek húzódnak meg a többmilliárd forintos ötlet hátterében? - tette fel a kérdést György István.

Közölte, hogy elkészültek a 2010-es programjukkal és azt időben be is mutatják majd. Leszögezte, hogy ha a választás után főpolgármestert adnak, kész tervük van egy új típusú városirányításra, városüzemeltetésre. Rámutatva arra, hogy a Medgyessy-kormány 2003-as konszolidációja óta csaknem 90 milliárd forintra nőtt a BKV adóssága, megjegyezte: reorganizáció nélkül elfogadhatatlannak tartják a cég újabb 30 milliárd forintos hitelfelvételét. A főváros nem teheti meg azt, hogy a jelenlegi formájában finanszírozza tovább a céget - hangsúlyozta.

A frakcióvezető-helyettes nehezményezte, hogy a közszolgáltató társaságok maguk készítették el javadalmazási szabályzataikat, ahelyett, hogy a tulajdonos főváros tette volna ezt.

A BKV-nál kötött szerződések mögött a politikus szerint szinte semmilyen hozzáadott érték nincs. Mint mondta, azt feltételezik, hogy "pártkifizetőhelyként" működtették a céget. Példaként említett egy válságkommunikációs szerződést, amelynek alapján - mint mondta - a BKV tanácsot kapott arra, hogy a paraméterkönyvvel kapcsolatban miként lehetne lejáratni a felügyelőbizottság fideszes delegáltját.

György István hangsúlyozta, hogy a Fidesz továbbra is minden problémásnak tűnő ügyben ügyészséghez fordul. Leszögezte azonban, hogy nem céljuk az ügyek kriminalizálása, s nem fűződik érdekük ahhoz sem, hogy a BKV imázsa még mélyebbre kerüljön.

"Nekünk sem jó, ha hatalomra kerülve minél mélyebbről kell rendezni a dolgokat" - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását