2024. április 27. - Zita

Célegyenesben a csatlakozási tárgyalások?

Horvátország akár a jövő év közepéig lezárhatja az EU-csatlakozási tárgyalásokat - vélekedett Brüsszelben Olli Rehn, az unió bővítési biztosa.
2009. szeptember 14. hétfő 20:32 - HírExtra
Üdvözölte, hogy a múlt héten Horvátország és Szlovénia megállapodott kétoldalú tengeri területi vitájuk rendezésének módozatáról, és hogy ennek nyomán a szlovénok úgy döntöttek, nem akadályozzák tovább a horvát EU-csatlakozási tárgyalások folytatását. Rehn szerint az elkövetkező hetekben már folytatni is lehet ezeket a tárgyalásokat, és számos témafejezetet le lehet zárni az összesen 35-ből. Ha Zágráb "jól elvégzi azt a munkát, ami a reformokat illetően rá vár", akkor 2010-ben, akár az év közepére túl is lehet jutni a csatlakozást célzó, technikai jellegű egyeztetéseken - tette hozzá a bővítési biztos.

E tárgyalások arra irányulnak, hogy a tagságra pályázó ország átvegye az EU joganyagát. Miután az összes témafejezetet sikeresen lezárták, és a csatlakozási szerződésre áldását adta az Európai Parlament is, megkezdődhet a horvát csatlakozás több hónapos ratifikációs eljárása minden tagállamban.

Magyarország 2011. január elsején veszi át az EU félévre szóló soros elnökségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását