2024. május 19. - Ivó, Milán

Királylányok meszi földről

Péntektől Aragóniai Konstancia királyné sírleletei is megtekinthetők a Magyar Nemzeti Múzeumban; a szeptember 5-én megnyílt Királylányok messzi földről című időszaki kiállítás I. Imre magyar király és II. Frigyes német-római császár feleségének kincseivel vált teljessé.
2009. szeptember 11. péntek 19:33 - HírExtra
Mint a tárlat egyik kurátora, Ritoók Ágnes régész elmondta, a katalán származású királylány sírleletei a 8 ország 38 kulturális intézményének 303 műtárgyát felvonultató kiállítás legértékesebb, legmagasabb összegre biztosított darabjai közé tartoznak.

A nagyszabású tárlatra legutoljára a Konstancia sírfeliratát tartalmazó ezüstkorong, illetve a szicíliai Cataniában 1222-ben elhunyt királyné három különlegesen finom kidolgozású gyűrűje érkezett meg. Konstancia sírban talált koronáját - amely szembeötlő hasonlóságot mutat a magyar Szent Koronával - egy illusztráción, illetve Kiss Etele régész tárlatra készített filmjéből ismerhetik meg a látogatók.

Konstanciáról szólva Ritoók Ágnes elmondta: Aragóniai II. Alfonz és Kasztíliai Sancha lánya 1198-ban érkezett Magyarországra Imre király hitveseként, férje 1204-ben bekövetkezett halála után azonban visszatért hazájába. Rövidesen a kor egyik leghatalmasabb uralkodója, Frigyes szicíliai és német király kérte meg a kezét, és immár második férje oldalán koronázták 1220-ban a Német-római Birodalom császárnéjává.

A Palermóban eltemetett Konstancia ékszereinek magyarországi párhuzamait mutatják be a tatárok ellen a Kárpát-medencében elrejtett főúri gyűrűk, míg egy szicíliai ezüstdénár a királyné életének második feléről tanúskodik. Frigyes és Konstancia neve együtt tűnik fel az érmén, ami a szicíliai-német uralkodó későbbi három hitvesével soha nem fordult elő - hívta fel a figyelmet a kurátor.

A péntektől megtekinthető műtárgyak jelentőségét az adja, hogy Konstancia, illetve III. Béla felesége, Antiochiai Anna székesfehérvári sírleletein kívül nincs még egy leletegyüttes, amely Árpád-kori magyar királynéhoz lenne köthető.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Katalán Történeti Múzeum által közösen szervezett kiállítás a katalán-magyar dinasztikus kapcsolatok, közelebbről három királylány - Aragóniai Konstancia, Árpád-házi Jolánta és Aragóniai Beatrix - történetén keresztül mutatja be a két távoli ország középkori történetét és kapcsolatait. A számos ritkaságot és Magyarországon először látható műtárgyat felvonultató kiállítás november 29-ig látogatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását