2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kolompár és a "hét gonosz"

Az MCF-frakcióból kilépő hét képviselő - akiket Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke csütörtökön a "hét gonosz, hetek bandája" elnevezéssel illetett - felszólítja Kolompár Orbánt, hogy vonja vissza sértő megjegyzését és kérjen bocsánatot képviselőtársaitól.
2009. szeptember 11. péntek 19:40 - HírExtra
Kolompár Orbán csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be: jogköreinek nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, hogy az elkövetkezendő időszakban pártja, az MCF Roma Összefogás Párt felkészülését irányítsa a jövő évi országgyűlési választásokra.

Kolompár Orbán arról is beszélt, hogy jogerős bírósági döntés, ítélet ellene még nem született, "de ha a bíróság elmarasztal, akkor van olyan tartásom, hogy levonjam a megfelelő konzekvenciát, de se politikusnak, sem a médiának nincs joga pálcát törni felettem, mert bízok a független magyar bíróságban, igazságszolgáltatásban".

Arra a kérdésre, hogy ezen a héten hét OCÖ-s képviselőtársa jelezte kilépési szándékát az MCF-frakcióból, úgy válaszolt: az elmúlt években képviselők jöttek-mentek, de a "hét gonosz, a hetek bandája" nélkül is az OCÖ stabil, erős, én és az általa vezetett elnökség a ciklust végéig vezeti.

Az elnök által "hét gonosznak" nevezett képviselők - Balogh Mihály, Daróczi Sándorné, Galyas István, Hódi Sándor, Ifj. Kozák János, Kertész Lóránt és Kozák János - tudatták: ők átláthatóságot, tiszta gazdálkodást, programot és törvényességet akarnak a szervezetben. A képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy már nem heten vannak, mert az OCÖ sok tisztességes képviselője - miután megismerte Kolompár Orbán nézeteit és manipulációit - már nem bízik az elnökben.

Mint írták, az elnök "még a jogköreiről való lemondását sem tudja jogszerűen intézni". Megjegyezték: a 20 fős elnökhelyettesi csapatból kiemelt négyfős "csúcsszerv" tagjait felkészültnek és a törvényt ismerőknek tartják, ezért csodálkoznának, ha elvállalnák a szerintük törvénytelen megbízást.

"Az elnöki munkabizottságra (...) azért van szüksége az elnöknek, hogy tovább őrizze a hátsójára ragasztott elnöki széket, és látszólagos hatalommal ruházza fel azokat a naiv embereket, akik ezt el is hiszik neki. Nem tudják, hogy a közgyűlés minden feladatot és hatáskört visszavonhat még az elnöktől is. Annak ellenére, hogy az elnököt nem lehet visszahívni" - tették hozzá.

Felidézték a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvényt, amely szerint az országos önkormányzati feladat- és hatáskörök az országos önkormányzat közgyűlését illetik meg, a közgyűlés a feladat- és hatáskörét az át nem ruházható hatáskörök kivételével az elnökére, bizottságára átruházhatja. Az átruházott hatáskör azonban tovább - szintén a jogszabály szerint - nem ruházható át.

A hét képviselő emlékeztetett rá: eddig még nem tájékoztatták a nyilvánosságot a kiválásuk okáról, "az OCÖ-n belül tapasztalt pénzügyi és gazdálkodási szabálytalanságokról, sem a háttérben lezajló, az OCÖ-t érintő tisztességtelen alkukról, amelyek a testület tudta és tájékoztatása nélkül születtek".

Ezért ismételten felszólítják Kolompár Orbánt "a törvényes és tisztességes visszavonulásra", és arra bíztatják, "a független bíróság és az igazságszolgáltatás mellett inkább a saját ártatlanságában bízzon". A képviselők úgy vélik, az OCÖ elnöke "mostani döntésével, a nyilvánosságra hozott törvénytelenségével megint sokat ártott a hazai cigányságnak".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 11. 19:58
Belső ügyeikben nem kívánok állást foglalni. De a búbánatba! Mit tökölnek még a nyomozati szervek és a bíróság?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását