2024. május 20. - Bernát, Felícia

Mi lesz így a vasúttal?

Összesen 25 vonalon, közel 3.000 kilométeren lenne országos megrendelésű a vasúti személyszállítás, a közösségi közlekedés átalakítása következtében.
2009. szeptember 11. péntek 19:28 - HírExtra
Az országos vonalakat tekintve az állam központilag várhatóan 2.847 kilométeren határozza majd meg a szükséges vasúti szolgáltatást és menetrendet, míg a jelenleg 7.700 kilométeres teljes országos vasúti hálózat fennmaradó 4.853 kilométerén a még alakulóban lévő regionális tanácsok rendelhetnék meg a vasúti szolgáltatásokat.

A közösségi közlekedés átalakításáról szóló kormányhatározat szerint ősz közepére kellene megalakulniuk a regionális tanácsoknak, amelyek a helyi igények alapján döntenek majd arról, hogy milyen mértékben van szükségük vasúti szolgáltatásokra az egyes regionális vonalakon, így a tanácsokon múlhat a kevésbé gazdaságos vasútvonalak megszüntetése is.

A minisztérium honlapján található dokumentumok szerint azokat a vonalakat sorolták az országos megrendelésű vonalak közé, amelyeken jelentős a nemzetközi és a hazai forgalomban is igénybe vehető gyorsvonati és intercity közlekedés, illetve amelyek Budapest vonzáskörzetében és a Balaton környékén találhatóak.

Az országos jelentőségű vasútvonalak hálózata a minisztérium adatai szerint az országos megrendelésű vonalaknál nagyobb lesz, mivel 1.207 kilométer olyan stratégiailag fontos vasútvonal is hozzátartozik majd, amelynek pályafenntartása országos hatáskörű lesz.

A Vasutas Települések Szövetségének (VTSZ) elnöksége szerint a közösségi közlekedés átszervezéséhez több éves előkészítő és elemző munkára van szükség - tartalmazza az a nyílt levél, amelyet a szövetség elnöke juttat el a napokban Bajnai Gordon miniszterelnöknek. A Csanádi István elnök által jegyzett levél szerint a szaktárca által közzétett átalakulási program 90 százalékban "csak a vasúti közlekedés átalakítására vonatkozó intézkedéssor jelenik meg", ugyanakkor a szolgáltató közlekedési vállalatok működési hatékonyságágának jelentős növekedését megcélzó tervek, megítélésük szerint "nem tartoznak közvetlenül a közösségi közlekedési rendszer kialakításának körébe".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását