2024. április 30. - Katalin, Kitti

Változékonyabb és csapadékosabb az idei nyár

Néhol háromszor annyi eső esett az ország északi részén az idén nyáron, mint amennyi ilyenkor megszokott; július vége hűvösebb a szokásosnál, jelenleg 4-7 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet a sokévi átlagnál - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OM
2008. július 26. szombat 06:15 - Hírextra

Török László meteorológus elmondta: június első húsz napja kis kiugrásokkal ugyan, de átlagos volt, utolsó harmada viszont melegebbnek bizonyult 5-6 fokkal. Július elején 3-5 fokkal volt melegebb a megszokottnál, de azután csökkent a hőmérséklet.


Nagy eltérés tapasztalható a lehullott csapadék mennyiségében az ország északi és déli része között. Északon helyenként 200 milliméternél több csapadékot mértek júliusban, ez majdnem a háromszorosa a sokévi, 70-80 milliméteres átlagnak. A déli régiókban ugyanakkor alig volt több eső a megszokottnál - tette hozzá.


A meteorológus a változékony időjárást egyebek mellett az éghajlatváltozással magyarázta. Mint mondta, "változik a klíma, változik az éghajlat, nem ugyanarra az időjárásra kell készülnünk, mint húsz vagy ötven évvel ezelőtt." Emelkedik az átlaghőmérséklet, de számolni kell a hőmérséklet ingadozásával is - fűzte hozzá.


A mostani, hűvösebb időjárást egy hidegfront és az a mögött kialakult hideg légörvény okozta, ami több napon keresztül a Kárpát-medence fölött húzódott. Török László hangsúlyozta, hogy ennek kialakulása teljesen szokványos; ha nyáron a Kárpát-medencében jön létre, akkor a legtöbbször őszies időjárást okoz. A jelenséget a meteorológus az ostor végéhez hasonlította, amely visszacsap. "A hidegfront elvonul, és a hidegfront vége csap egyet" - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását