2024. május 22. - Júlia, Rita

Súlyos örökséget kap egy estleges Fidesz-kormány?

Navracsics Tibor szerint egy esetleges Fidesz-kormány súlyos örökséget vesz majd át a jelenlegi kabinettől.
2009. szeptember 8. kedd 10:12 - HírExtra


Kiemelte: úgy látják, hogy a kormány nagyon komoly korlátokat akar egy következő kabinet elé állítani a jelenlegi költségvetéssel, hiszen kiviszi a pénzt a rendszerekből. "Ezt a kabinet stabilizálásnak hívja, mi úgy gondoljuk, hogy ez rossz irányba tett lépés volt" - fűzte hozzá.

A közigazgatás tervezett fideszes átalakításával kapcsolatban úgy fogalmazott: céljuk a közigazgatás élethosszig tartó karriervonalának helyreállítása, valamint megteremteni annak lehetőségét, hogy a minisztériumok élén a politikai vezetők mellett legyen egy szakmai, politikamentes közigazgatási vezetőréteg is.

"Ha ez cserének minősül, akkor valóban, ilyen értelemben cserére készülünk" - mondta, megjegyezve, hogy ez inkább a magyar közigazgatás becsületének, szakszerű működésének helyreállítása.

A Fidesz őszre tervezett javaslatairól szólva kifejtette: szerinte a költségvetési vitán kívül más gyakorlatilag nem fog történni a parlamentben, ez pedig behatárolja a Fidesz politikai elképzeléseit, mozgásterét is. Mint fogalmazott, "most már egy korszak végén vagyunk", ez már a lefelé ívelő ága a ciklusnak, nagy dolgokra emiatt nem is számít.

"Bőven van még időnk megírni a választási programot, (...) a szakmai műhelyek dolgoznak a szakpolitikai fejezeteken" - mondta a Fidesz választási felkészülésére vonatkozó kérdésre. Kiemelte, tartják magunkat ahhoz a menetrendhez, miszerint megvárják, hogy a köztársasági elnök mikorra tűzi ki a választásokat, a Fidesznek ugyanis a miniszterelnök-jelölt megtalálásával sem kell foglalkoznia, hiszen "nálunk mintha egyértelműbb lenne a helyzet": nincs komoly kihívója Orbán Viktor pártelnöknek.
A szlovák-magyar viszonnyal összefüggésben megjegyezte: amit Szlovákia tett, az egy EU-tagállamhoz méltatlan; viszont itt üt vissza szerinte az elmúlt hét év gyengülési folyamata Magyarországon.

Hogy a Jobbik esetleges bekerülése a parlamentbe milyen kihívást jelentene a Fidesz számára, Navracsics Tibor úgy válaszolt: ez pontosan olyan kihívás, mint hogyha az MSZP kerül be az Országgyűlésbe, vagyis - ha a Fidesz nyeri a választást - egy ellenzéki párt lesz. A frakcióvezető szerint az MSZP azért hangoztatja folyamatosan, hogy a Fidesz nem határolódik el eléggé a Jobbiktól, mert a szocialistáké egy frusztrált párt, és frusztrációját megpróbálja kivetíteni másokra is.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását