2024. május 14. - Bonifác

Hol szaporodnak a denevérek?

Az első orosz denevérrajok megérkeztek a fehéroroszországi Bresztbe, ahol az ottani erődbe fészkelik be magukat, ott szaporodnak, s aztán tovább húznak dél felé - mondta el az Interfax hírügynökségnek Marija Demjancsik, a breszti egyetem zoológusa.
2009. szeptember 7. hétfő 10:05 - HírExtra
A szakértő szerint a denevérek őszi vándorlása még csak most kezdődik.Elmondta azonban: az utóbbi években konstatálták, hogy számos kolónia Bresztben marad egész télre, s nem megy tovább Nyugat- és Dél-Európába. Ennek okát részben abban látják, hogy a bőregereknek nagyon megfelel a breszti erőd barlangra emlékeztető mikroklímája. Az másik, fontosabb ok, hogy az általános felmelegedés miatt télen is jól megvannak Bresztben, nem szükséges tovább vándorolniuk.

Demjancsik arról számolt be, hogy évente sok tízezer oroszországi bőregér vonul át Fehéroroszországon, de csak néhány napig maradnak, ezért nincs ok arra, hogy az emberek féljenek.

Hangsúlyozta: Előfordul, hogy egy denevér véletlenül berepül a háza, vagy a lakásba, mert a szaporodási szezonban nem túl óvatosak az állatok. Ilyenkor azonban semmiképpen nem kell megölni, nem árt senkinek. Többnyire elég kinyitni az ablakot, és kirepül magától. De ha mégsem, vastag kesztyűt kell húzni, meg kell fogni, és ki kell vinni.

Fehéroroszországban 19 denevérfaj honos, s közülük a legnagyobb testhossza is alig nyolc, a legkisebbé alig három centiméter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását