2024. április 29. - Péter

Asztmát okoznak a tisztítószerek

A hetente egyszeri takarításnál használt tisztító szerek közel 50 százalékkal növelik az asztma kialakulásának kockázatát. Az amerikai Respiratory and Critical Care Medicine című orvosi szaklap októberi számában megjelent kutatásból azonban nem derül ki,
2007. október 16. kedd 16:08 - Hírextra
"A tisztító spray-k, különös tekintettel a légfrissítők, bútortisztítók és az üvegtisztítók hatása volt a legerősebb. Az asztma kialakulása a szóban forgó szerek használatának gyakoriságától és számától függően változott, de átlagosan 30-50 százalékkal magasabb volt a kialakulása azoknál, akik rendszeresen tették ki magukat a szerek hatásainak" - mondta Jan-Paul Zock, a tanulmány írója, a barcelonai orvostudományi kutatóintézet kutatócsoportjának tagja.

A leglényegesebb dolog, amiről a vásárlóknak tudniuk kell, hogy az üzletekben kapható tisztítószerek nem ártalmatlanok, és használatuk egészségügyi kockázattal jár - figyelmeztetett Zock.

Egy korábbi kutatás már összefüggéseket talált a hivatásos takarítók és az asztma kialakulása között. Egy másik értekezés pedig az egyes tisztítószerek és a légzőszervi megbetegedések között vélt felfedezni összefüggést.

Zock és kollégái most arra kerestek magyarázatot, hogy az átlagos otthoni takarítás hatással lehet-e az asztma kialakulására. A kutatás alapjául az európai közösség tíz országot lefedő légzőszervi egészségügyi felmérése szolgált, amelyből a kutatók 3500 embert választottak ki, olyanokat, akiknél az asztma és a betegségre jellemző tünetek korábban nem fordultak elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását