2024. május 8. - Mihály

Ásványfesztivál Miskolcon

Öt világrész utóbbi évtizedekben előkerült ásványtani csemegéivel, például a Föld legpompásabb világító ásványaival is megismerkedhetnek a látogatók március 8-9-én a Miskolci Egyetemen, a XXVI. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon.
2008. március 8. szombat 14:47 - Hírextra
A rendezvény az eltelt több mint két és fél évtized alatt Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiváljává nőtte ki magát. A hagyományoknak megfelelően idén is a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara a Herman Ottó Múzeummal, a miskolci önkormányzattal és az OMBKE Egyetemi Osztályával közösen szervezte meg a Föld mélyének kincseiből álló fesztivált - mondta az MTI-nek a megnyitó előtt Mádai Ferenc szervező, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékán-helyettese.

Hozzátette: a rendezvény jelentőségét a kiállítók stabil 100 feletti és a látogatók 3-4 ezres létszáma jelzi a legjobban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztiválhoz minden évben más és más rendezvényeket is társítanak, ezek között mindig vannak reprezentatív, tematikus kiállítások. Az idén Németh Tamás egzotikus ásványait, illetve Pálinkás László és Braxátor János világító köveit tekinthetik meg az érdeklődők.

Minden földrésznek, régiónak lehetnek olyan ásványai, amelyek kifejlődésüket tekintve máshol ritkaságnak számítanak. Az Egzotikus ásványok című tárlat felér egy világkörüli úttal, hiszen öt világrész ásványtani csemegéivel ismerkedhetnek meg - fűzte hozzá.

Az afrikai kontinensről namíbiai réz- és ólomásványokat, Marokkóból csodaszép azuritokat mutatnak be a kiállításon. Ázsiából az afganisztáni és pakisztáni pegmatitok drágakövei, India zeolitjai, Mianmar drágakövei érdemelnek figyelmet. Az amerikai kontinensről Peru, Bolívia, Mexikó ritka ásványaival, illetve a kolumbiai smaragddal találkozhatnak. "Azért a vén Európát se hagyjuk ki, sőt, néhány ritka, új lelettel hazánk is képviselteti magát Németh Tamás gyűjtő jóvoltából" - mondta.

A másik kiállítás a Világító ásványok nevet kapta, itt olyan kőzetekkel találkozhatnak a látogatók, amelyek a sötétben jól látható fényt bocsátanak ki. A Pálinkás László és Braxátor János gyűjteményéből készült összeállításban bemutatót láthatnak a Föld legpompásabb világító ásványaiból, amelyek Franklin és Sterling Hill (New Jersey, USA) mangánérc telepéről származnak. Ragyogó színekben világító kőzetek - a tűzvörös kalcit vagy a smaragdzöld willemit - "lépnek" a közönség elé Miskolcon, ám hazánk világító ásványaiból is bemutatnak opálokat, fluoritokat és kalcitokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását