2024. április 29. - Péter

Bedőlhetnek a fejlesztések?

A fejlesztéseket, de sok település esetén a működést is veszélyezteti, ha az eddig kiszivárgott terveknek megfelelően a kormány felére csökkenti a turizmusból élő önkormányzatok idegenforgalmi adójának (ifa) kiegészítését.
2009. szeptember 7. hétfő 10:00 - HírExtra
A politikus úgy látja: már a bevételektől is meg akarja fosztani a kormány az önkormányzatokat, ha igaz az a terv, hogy a beszedett idegenforgalmi adó minden forintjához adott két forint támogatást a felére csökkentenék. Ez Zala megyében számos települést illetően a fejlesztési források elvonását jelentené, vagy a működést veszélyeztetné - tette hozzá.

Kifejtette, hogy miután a Gyurcsány-Bajnai kormány eléggé rossz helyzetbe sodorta az országot, a kabinet csak további szigorításokban tud gondolkodni. "Első céltábla az önkormányzatok", hogy a következő fél évben rájuk terheljék a nehézségeket, így a választások idejére csődhelyzet közelébe kerülnének.

A ifa támogatásának csökkentésével elérhetetlenné válnának fejlesztések, amelyeknek önrészét sok esetben most is nehéz előteremteni, de az üdülőhelyek nemzetközi szintű versenyképességének megteremtését is veszélyeztetné ez a lépés. Mindezek miatt Manninger Jenő arra szólította fel a Balatonnál és az üdülőtelepüléseken élő szocialista politikusokat, hogy ne szavazzák meg ezt a költségvetési módosítást.

Papp Gábor, a Fidesz hévízi elnöke, helyi önkormányzati képviselő szerint komoly működési zavarokat okozna Hévíz esetében is a megvonás.

A városban jelenleg mintegy 250 millió forint folyik be idegenforgalmi adóból, ehhez további 500 milliót kapnak központi forrásból. Ha ezt a felére csökkentenék, akkor kiesne a város költségvetésének mintegy 10-15 százaléka, ami megfelel például a két hévízi iskola teljes éves költségvetésének.

Az MTI kérdésére Manninger Jenő elmondta: Zalakarosnak mintegy 120 millió, Keszthelynek 60 millió forint körüli összegű, de valamennyi települést illetően összesen 700-800 millió forint bevételkiesést jelentene Zala megyében, ha ez a fajta központi támogatás a felére csökkenne.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását