2024. március 29. - Auguszta

Csúcspolitikusnak csúcsgázsi jár?!

Nem meglepetés: közel 90 milli8ós fizetésével Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a legjobban fizetett politikus a világban. Azért a mi Sólyom Lászlónknak sem kopik fel az álla…
2009. szeptember 7. hétfő 08:33 - HírExtra
Gondolták volna, hogy Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke éves szinten több lóvét tesz zsebre, mint román kollegája? Pedig ez a helyzet. (Úgy tűnik, bizonyos esetekben mégsem igaz, hogy kis ország kis pénz.) S ha az államfői gázsikat összevetjük az adott országban élő emberek átlagkeresetével…

Obama elnök úr keresete magyar pénzre átszámítva úgy 87 millió forint évente. Ez első hallásra talán nem is tűnik olyan észveszejtő összegnek, azonban hozzá kell tenni, hogy a washingtoni Fehét Ház újdonsült lakója elnöki tisztségébôl adódó egyéb jövedelme a juttatásokkal együtt a félmilliárd forintot is elérheti.

Éredekes, hogy a magyar közjogi méltóságoknak (államfő, legfelsőbb bíróság elnöke, alkotmánybíróság elnöke, országgyűlés elnöke) 2000 óta egyforma juss jár. A törvényben meghatározott tiszteletdíj jelenleg 1 millió 507 ezer forint – havonta.

Érdekes, hogy a valaha volt legrosszabbul fizetett csúcspolitikus igen ismert ember, úgy hívják, Mihail Gorbacsov. Az biztos, hogy nem az utolsó szovjet pártfőtítkár fizetésébe bukott bele a Szovjetunió: Gorbacsov elvtárs ugyanis állítólag mai árfolyamon számolva durván 1500 forintot keresett havi szinten. Ez pedig azt jelenti, hogy éves javadalmazása nem érte el a száztízezer fotintot sem…

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy életrajzi ihletésű könyve után mintegy 600 ezer dollárt (mai árfolyamon számolva 114 millió 600 ezer Ft) kapott, a pénzt viszont az akkor még létező központi bizottságnak juttatta. Mindezek mellett uyganakkor számos, törvényben nem rögzített, csak a szokásjog alapján járó juttatásban részesült. (Gondoljunk csak a rendszeres vodka-kiutalásokra…)

A britek valódi hatalommal nem rendelkező trónörökösét persze senki nem körözheti le: Károly Herceg évi ötmilliárd forintnyi fonttal gazdálkodhat.




Forrás: Bors/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását