2024. március 29. - Auguszta

Az önkormányzatok nem tudnak segíteni az adósokon, mert ők is szegények

Sok önkormányzat nem tud élni elővásárlási jogával, mert nincs pénze arra, hogy megvegye azoknak az ingatlanjait, akik nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztőrészleteit - erről számoltak be az MTI-nek települési vezetők Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is.
2009. augusztus 30. vasárnap 07:50 - HírExtra
Augusztus 21-én lépett hatályba a lakáshitelesek megsegítését célzó törvény rendelkezése, amely elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, hogy a területükön kényszerárverezésre kerülőingatlanokat megvásárolják és azokat a korábbi tulajdonosoknak bérbe adják.

Az MTI által Nógrád megyében megkérdezett önkormányzatok nem készülnek arra, hogy megvegyék az adósok lakásait, mert nincs rá pénzük.

"Jelen pillanatban erre nincs forrásunk" - mondta Serfőzőné Fábián Erzsébet, Szécsény polgármestere, hozzátéve: kamatmentes kölcsönt sem vehetnének fel, mert eladósodott a város. Kitért arra, hogy igény sem érkezett még senkitől, úgy látják, az érintett családok másképp oldják meg ezt a helyzetet.

Szurok Sándorné, Cered, Zabar és Szilaspogony körjegyzője elmondta: a falvakban fel sem vetődött ez a kérdés, mert nincs rá pénz. Noha válságköltségvetéseket fogadtak el és szigorító intézkedéseket vezettek be, a települések működési hiánnyal küzdenek - tette hozzá.

A Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt.-hez még egy lakástulajdonos sem fordul segítségért - mondta Horváth Szabolcs szóvivő, hozzátéve: ha nagy számban jelentkezne bajba jutott hitelfelvevő, akkor acég megvizsgálja, hogy milyen megoldási javaslatot tudna benyújtani a miskolci önkormányzat képviselő-testülete elé. Megjegyezte, hogy azokról, akik nem tudják fizetni a hitelüket, nincsenek adataik, ilyen információkkal csak a kölcsönt nyújtó bankok rendelkeznek. Így megbecsülni sem lehet, milyen nagyságrendű lehet Miskolcon az érintettek száma.

Az észak-borsodi Kazincbarcikán a szeptemberi ülésen kerül a helyi képviselők elé az a rendelettervezet, amely lehetőséget teremt arra, hogy az önkormányzat megvásárolja a bajba jutott adósoktól a lakásukat - mondta Szitka Péter (MSZP) polgármester. Jelenleg a rendelet készítése zajlik, amely határoz majd a feltételekről is. Kazincbarcikán egyébként ilyen típusú kérés még nem érkezett az önkormányzathoz, konkrét számadatok sincsenek arra vonatkozóan, hányan lehetnek a bajba jutott lakáshitelesek, de a lehetőségeihez mérten mindent megtesz a városvezetés azért, hogy segítsen ezeken az embereken - közöle Szitka Péter. Hozzátette: a Timpanon Kft.-t, a helyi vagyonkezelési társaságot kérték meg arra, mérje fel az esetleges igényeket.

A megyeszékhelytől eltekintve egyik szabolcsi települési önkormányzat sem tud segíteni azokon, akik nem tudják fizetni a lakáshitel törlesztőrészleteit; ennek indokaként a legtöbbször a pénzhiányt említik a polgármesterek - derül ki az MTI által megkérdezett települési vezetők nyilatkozataiból.

Várhatóan hétfőn dönt a nyíregyházi közgyűlés az elővásárlások elindításáról, illetve szabályozásáról, egyelőre azonban nincs meg az ahhoz szükséges forrás - mondta Csabai Lászlóné polgármester. Azönkormányzat kétmilliárd forintos hitelközbeszerzést tervez, az összegből nagyjából százmillió forintot különítenek el a törlesztőrészleteket fizetni nem tudó hitelesek lakásainak megvásárlására; ez nagyjából tíz-tizenöt családnak nyújthatna segítséget. A polgármester hozzátette: jelenleg két családi házat vásárolna meg az önkormányzat, élve elővásárlási jogával, egyenként 11 millió forintért. Csabai Lászlóné ugyanakkor aggályosnak nevezte a családi házak megvásárlását, mivel nem biztos, hogy ki tudják fizetni a lakbért a házban maradt adósok. E javaslatnak akkor annak van értelme, ha a hiteles később vissza tudja vásárolni az ingatlanját - hangsúlyozta.
Liptákné Bereczki Mária, az újfehértói polgármesteri hivatal munkatársa arról tájékoztatott, hogy a 14 ezres lélekszámú településen eddig egyetlen esetben sem élt az önkormányzat az elővásárlási jogával, igény sem érkezett erre. "Ennek tekintetben egyáltalán nem készülünk erre, melynek oka, hogy nem tudjuk előteremteni az ehhez szükséges pénzügyi forrásokat" - közölte. Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere is arról számolt be, hogy még senki sem kereste meg az önkormányzatot az elővásárlás miatt. A képviselő-testület ennek ellenére megtárgyalja a javaslatot, de anyagi problémák miatt valószínűleg nem tudnak élni az elővásárlási joggal, az pedig végképp lehetetlen, hogy tömegesen vásárolják meg az adósoktól a házaikat. A mintegy 3800 lakosú település vezetője hozzátette: település vezetője hozzátette: a kormányzatnak pénzügyi alapot vagy kedvező konstrukciójú banki kölcsönt kellene biztosítania a lakásvásárlásokhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását