2024. április 29. - Péter

Levegőben és vízen később csatlakozunk

A légi és a vízi határokon a schengeni ellenőrzési rendszer csak március 30-a után lép életbe - nyilatkozta az MTI-nek Dúzs József dandártábornok, a Budapesti Határőr Igazgatóság (BHI) alapjain felálló új intézmény, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság vezető
2007. november 26. hétfő 14:11 - Hírextra

A dandártábornok elmondta, hogy a Belgrád rakparti nemzetközi hajóállomáson megszűnik majd a határellenőrzés, és "teljesen szabad kikötő lesz". Az utasok ellenőrzését pedig ott végzik, ahol felszálltak a hajóra.

Közölte, a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat és a BHI jelenlegi, 1.091 fős létszáma 715-re csökken a rendőrség és a határőrség január 1-jei integrációjával. A távozók nagy része más rendőri szervnél kap munkát, míg mások nyugállományba vonulnak, vagy felmentéssel távoznak.

Dúzs József abból az alkalomból nyilatkozott az MTI-nek, hogy a határőrség ez év végi megszűnése miatt tartott hétfői értékelő és lezáró értekezleten a BHI vezetői köszönetet mondtak az elmúlt években velük együttműködő rendvédelmi és közigazgatási szervezeteknek.

A rendezvényen ugyan többen politikai döntésként értékelték a határőrség és a rendőrség integrációját, ám egyetértettek abban is, hogy az szakmailag vállalható.

Danielisz Béla, a főváros városrendészeti bizottságának az elnöke például arra mutatott rá, hogy a "magyar történelmi hagyományok nem ebbe az irányba mutatnak". Az integrációt a szívátültetéshez hasonlította és reményét fejezte ki, hogy a műtét sikeres lesz.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szervezettel a fővárosnak új együttműködési formákat és kereteket kell találnia, ugyanakkor, mint mondta, igyekeznek az eddigi támogatást fenntartani.

A kormány 2006 júniusában hozott határozatot arról, hogy a határőrséget a rendőrség szervezetébe integrálják Magyarország teljes jogú schengeni tagsága miatt. A teljes jogú tagság időpontja a szárazföldi határok tekintetében december 22-e.

A rendőrségnél jövő januártól 45 ezren dolgoznak, az állomány 78 százaléka hivatásos, 20 százaléka pedig közalkalmazott, illetve 2 százaléka köztisztviselő lesz.

A két szervezet összevonásáról készített jogszabály szerint 2008. január 1-jétől a rendőrség őrzi az államhatárt, ellenőrzi az államhatáron áthaladó személy- és járműforgalmat, továbbá idegenrendészeti feladatokat is ellát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását