2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ősszel megmozdulnak a romák?

Legalább kétszázezer embert várnak a szervezők arra az őszi demonstrációra, melynek fő célja felhívni a figyelmet a romákat érő diszkriminációra és kirekesztésre - közölte a Népszava pénteken.
2009. augusztus 14. péntek 07:21 - HírExtra
Az esemény célja továbbá a kormány ösztönzése olyan érdemi lépésekre, amelyek a cigányság integrációját és tisztességes boldogulását segítik elő.

Hankó Vidor, a szervező Magyarországi Szolidaritás Párt elnöke a lapnak elmondta: új értékrendre, szemléletváltoztatásra és közös összefogásra van szükség, ám a többségi társadalom helyzetének javulása nélkül aligha képzelhető el a cigányság felemelkedése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 14. 11:42
Igen, igazad van. Az intelligencia általában csendes és jámbor portéka. És azt sem lehet pénzért megszerezni. Csak a szeretet hullámhosszán hozzáférhető, ezért látsz olyan kevés embert, aki "birtokolja" és használja. Ráadásul - főleg ilyen időkben nehéz teher is, mert fokozott érzékenységgel és tisztánlátással jár, s ekként jócskán megterheli a "tulajdonosát".
novaklaszlo56
2009. augusztus 14. 11:35
Ami pedig a 11.15-ös hozzászólásomban említett túlélést illeti, egyszerű a prognózis:
általános vélemény szerint, aki hülye (szolidáris, törvénytisztelő, stb.), haljon meg! Világos, hogy lesznek szép számmal túlélők ( :D ), de a jelek szerint én semmiképpen sem lehetek köztük. Nem is tudom, hogy bánkódjam-e emiatt. Egészen más (társadalmi) közeg províziója esetén biztosan nagyon sajnálnám.
p-Aga
2009. augusztus 14. 11:32
KÖSZ, elolvastam!
Mindegyik válasza telitalálat. Számomra (???) az is figyelemre méltó, hogy kemény dolgokat is meglepő intelligenciával, diplomatikusan képes megfogalmazni. Politikusaink, szóvivőik (néha én is...)tanulhatnának tőle.
novaklaszlo56
2009. augusztus 14. 11:26
Az ajánlott cikk címe: Válság=hajléktalan-katasztrófa (mai HírExtra, Belföld)
novaklaszlo56
2009. augusztus 14. 11:15
Ami a demonstráció javasolt helyszínét illeti: :D :D :D ! Nagyon jó!

De a hozzászólásomban azért ennél jóval többről van szó. Olyasmikről, amiket puszta demonstrációval nem lehet megoldani, csak őrült szívós, generációkon át tartó erőfeszítésekkel, és főleg kifogyhatatlan jószándékkal, empátiával, mondhatnám - ne bánts érte -: szeretettel. Az meg, az általad megjelölt helyeken, csak hírből ismert fogalom, mert pénzért nem szerezhető be. Sőt, ahol a pénz (s a vele együttjáró sallangok, mint hatalom, önzés, stb.) megjelenik, onnan a szeretet, s vele együtt a rend és a biztonság, azonnal szublimál. Ilyenné lett a mi kis országunk is, sajnos. Most meg ez a válság, a növekvő félelmekkel még "rátesz egy nagy lapáttal". Állítólag nincs gond, mert lesznek túlélők (statisztikailag ez tényleg valószínű). Jó, mi?
Ha még nem olvastad a Vecsei Miklóssal készült interjút (itt, a mai hírek között), feltétlenül tedd meg! Jól mutatja az általunk is feszegetett kérdések közötti összefüggéseket.
p-Aga
2009. augusztus 14. 10:48
NEM LESZ ÖNGÓL, ha az általam javasolt két helyszín valamelyikén rendeznék meg. Ez valóban bizonyítaná a társadalom reprezentáns képviselőinek előítélet-mentességét:
1. Rózsadomb
2. Új-Lipótváros
novaklaszlo56
2009. augusztus 14. 09:39
Ha ez a "pozitív diszkrimináció" irányába hat, az megint óriási öngól lesz! Meg kéne már végre érteni, hogy egy ilyen problémát nem a jog eszközeivel kell (és nem is lehet) kezelni. A magyarországi romák ügye elsősorban szociális kérdésként közelítendő, s mint ilyen, széleskörű társadalmi összefogással lehet csak hozzáfogni a gondoknak még a puszta megértéséhez is! Az egyik kulcskérdés az oktatás, ezen belül is az oktatási rendszer allkalmassá tétele a hátrányból induló (nem csak roma) tanulók felzárkóztatására. Ez, ha nem is egyik napról a másikra, de generációról generációra, sokat javítana az érintettek esélyein, bár világos, hogy önmagában ez sem elég, hiszen az élet nem ér véget az iskolai tanulmányok befejezésével, a (szak)embereket hosszú távon foglalkoztatni is kell(ene). Ez utóbbi pedig egyre komolyabb nehézségekbe ütközik napjainkban, és nem csak a romákra vonatkoztatva: félő, hogy egy soha nem látott szociális válság van kibontakozóban, amely, ha nem tudjuk kezelni, súlyos és visszavonhatatlan károkat okoz a társadalomnak, tehát mindannyiunknak - bár ez a szorító jelenségektől "biztonságos távolságban" (nincs ilyen!) élőknek szemmel láthatóan nem szívügye. A kérdés tehát mégcsak nem is etnikai jellegű, ahogyan azt egyes lobbik a köztudatba besulykolták, hanem egy mindannyiunkat érintő, alapvetően közérdekű problematika - sajnos túlontúl is szignifikáns - része.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását