2024. április 20. - Tivadar

Jön a roma polgárőrség?

Önkéntes roma polgárőrségek létrehozását tervezik a roma civil szervezetek és politikai pártok Szlovákiában.
2009. augusztus 13. csütörtök 20:07 - HírExtra
polgárőrségek a többnyire romák lakta településeken felügyelnék a közrendet, figyelemmel kísérnék, hogy az iskolaköteles gyerekek nem csavarognak-e az utcákon, s lehetőségeik szerint akadályoznák az uzsora terjedését is a romák között. A roma polgárőrségek szorosan együttműködnének az állami hatóságokkal, különösen a rendőrséggel.

Ladislav Richter, a roma civil szervezetek tanácsának elnöke szerint a polgárőrségeket legalább középiskolai végzettségű és büntetlen előéletű romák alkotnák.

A szlovák sajtó azt állítja: az érintett településeken országszerte nagyon feszült a romák és a többségi lakosság viszonya. A hatóságok ezt a helyzetet fokozott rendőri jelenléttel kívánják orvosolni. Packa a tanácskozás után újságíróknak azt mondta, hogy a leginkább érintett településeken összesen mintegy 300 fővel emelik a rendőrök létszámát. A belügyminisztérium szóvivője szerint a rendőrök többségét az eperjesi, a kassai és a besztercebányai régióban vetik be.

A roma vezetők sajtóértekezletén sem Caplovic, sem Paska nem vett részt.

A roma probléma azután került Szlovákiában előtérbe, hogy a múlt szombaton az állítólagos roma terror ellen tüntetett a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) szélsőséges szervezet a kelet-szlovákiai Szentmihályfalván. A rendőrség ugyan erővel feloszlatta a tüntetést, de a helyi lakosság jelentős része a tüntetőkkel szimpatizált, s bírálta a hatóságokat azt állítván, hogy félrekezelik a roma problémát.

A következő napokra újabb tüntetéseket jelentettek be. Dusan Caplovic csütörtökön ezek után közölte, hogy meglátogatja azokat a településeket, ahol kritikus a helyzet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását