2024. április 29. - Péter

Két szombati rendezvényt tiltott be a rendőrség

Két szombati rendezvény, közte a Nemzeti Munkáspárt Tabánba bejelentett rendezvényének megtartását is megtiltotta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken.
2009. augusztus 14. péntek 17:38 - HírExtra
A rendőrség a héten már megtiltott tíz, "Béke mártírja" emlékmenet elnevezéssel bejelentett neonáci rendezvény megtartását.

A pénteki közlemény szerint szombatra további három rendezvény megtartására érkezett bejelentés a rendőrséghez, egy magánszemély az 56-osok terén, egy másik magánszemély a Venyige utcában, a Nemzeti Munkáspárt pedig a Tabánban kívánt demonstrálni.

A rendőrség a törvényes határidőn belül elbírálta a bejelentéseket, és a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján megtiltotta a Venyige utcába illetve a Tabánba bejelentett rendezvény megtartását. A rendőrség elbírálta az 56-osok terére bejelentett rendezvényt is, de erről előbb a bejelentőt tájékoztatja, így annak tartalma egyelőre nem ismert.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

Szombatra "Béke mártírja" emlékmenet elnevezéssel tíz, magánszemély általi bejelentés érkezett a BRFK-ra, ezen rendezvények megtartását a rendőrség a gyülekezési törvény alapján megtiltotta. Az emlékmenetet a náci Rudolf Hess halálának évfordulója alkalmából az NS Front elnevezésű magyar nemzetiszocialista tömörülés szervezte.

Arra, hogy a rendőrség milyen jogalapon tiltotta meg a rendezvényeket, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter egy tévéműsorban szerdán azt mondta: "ez egy egyszerű jogi megítélésű helyzet, merthogy egy percig nem lehet kétséges, hogy aki náci ideológiát hirdet, az mások jogaira és szabadságára tör". Emlékeztetett rá: a gyülekezési törvény meghatározza, hol húzódnak a gyülekezési jog korlátai, így azt nem lehet bűncselekmények elkövetésére felhasználni, vagy arra felhívni, mások jogait vagy szabadságát sérteni.

Miután a rendőrség megtiltotta a rendezvényeket, a Győrben alakult Nemzeti Munkáspárt akart a Tabánban rendezvényt tartani, ahol ugyanazok szólaltak volna fel, akik a Rudolf Hess emlékére meghirdetett és betiltott rendezvényen szerepeltek volna.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szombatra fokozott ellenőrzést rendelt el a fővárosban, hogy megelőzzék, megakadályozzák a közbiztonságot veszélyeztető cselekményeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását