2024. április 27. - Zita

Exkluzív! MSZP-s belső vitairat: nem Orbántól kell félni

Mielőbbi programalkotást, és a listavezető személyének kiválasztását, de jelenlegi status quo érintetlenül hagyását akarják a szocialista párt „belgái” - legalábbis a HírExtra birtokába jutott vitairat szerint.
2009. augusztus 8. szombat 08:12 - HírExtra
A szocialista párton belül létrejött „belgák” névre hallgató laza szövetséget valamennyi MSZP-s platform és tagozat tagjai közül többen támogatják, köztük tucatnyi országgyűlési képviselő. A – saját megfogalmazásuk szerint – a baloldali értékek mentén összefogó politikusok kemény szavakkal festik le a jelenlegi helyzetet, és saját pártjukén kívül a többi parlamenti erő, valamint a jobbik helyzetét is elemzik.

A „belgák” úgy látják, hogy a nyolcévnyi kormányzáson kívül az MSZP a válság és a félbehagyott reformok árát is fizeti, ezért áll a 16 százalékon. A Fideszről, támogatottsága innen már csak csökkenhet, az SZDSZ pedig eltűnik. Nem kevésbé keményen fogalmaznak az MDF-ről is: ez az a parlamenti párt – írják - amely képes bármilyen ideológiai fordulatra, hogy összekaparjon ötszázaléknyi szavazót. A Jobbikot pedig a válság legnagyobb haszonélvezőjének tartják.

Beismerik, hogy a jelenlegi helyzetre az MSZP-nek nincsenek naprakész válaszai, illetve amire van, azt a magyar társadalom nem ismeri. Rögtön hozzáteszik azonban, hogy a Fidesznek sincsenek, és úgy látják, e miatt a legnagyobb párt is egyre népszerűtlenebbé fog válni. Főleg, hogy a Fidesz nem beszél azokról a „fájdalmas átalakításokról, amely nélkül nincsen társadalmi boldogulás, és abban a hitben ringatják szavazóikat, hogy olcsón meg lehet úszni az országra váró modernizációs folyamatot”.

Személyi kérdések

A párton belüli személyi változásokról kijelentik, jól tették, hogy nem kezdtek elhamarkodott vezércserékbe. Ahogy Molnár Gyula a belgák egyik szószólója a HírExtrának még a nyári kongresszus előtt kifejtette, a programhoz kell találni embereket nem fordítva. E gondolat a levélben ismét megjelenik.

A levélben bújtatott kritikával illetik a Gyurcsány-érát. Úgy látják a vezérelvű pártirányítás nem megfelelő út, ehelyett: „demokratikus, egyeztető, a platformvéleményeket és a tagság jelzéseit szintetizáló, a véleménykülönbségeket nem elhallgató, vagy megbüntető, hanem hatékonyan ugyanakkor döntésre, és a döntést végrehajtani képes párttá válunk. Abba kell hagynunk a politikai Messiás keresését!” Azt is kimondják, „egy ember nem tudja megoldani, egy párt, vagy egy ország valamennyi problémáját. Sőt, rendszerint csak súlyosbítani tudja!”

A kampány kapcsán elmondják, nem szabad senkit sem „kidobni az MSZP léghajójából”, mert ez a siker záloga. Azt is hozzáteszik: aki időt nyer, életet nyer: most az a feladat, hogy ezzel jól sáfárkodjanak. Ez a gondolat az előrehozott választásokra elkerülésére is vonatkozhat.

„Elég szocialisták vagyunk?”

A Fidesz baloldali politikája kapcsán felteszik a pártnak a kérdést: valóban elég szocialisták vagyunk? Elegendő és helyes válasz-e erre a baloldali fordulat gyakran tartalom nélküli hangoztatása?! A baloldal feladatának a „belgák” már nem a szociális juttatások „kritikátlan szórását” tartják, hanem a közpénzek rászorulókhoz való eljuttatását.

Felhívják a párttagság figyelmét, ne hagyják, hogy „a Fidesz papagájkommandója” szétverje az olyan fontos kezdeményezéseket, mint a közbiztonság javítását célzó önkormányzati rendőrség alapjainak megteremtése, a hatékony környezetvédelem, vagy a fenntartható fejlődés megalapozása.

Nem Orbán a gond


A levél aláírói
Alexa György, Bókay Endre, Borszéki Gyula, Csizmár Gábor, Deák Istvánné, Dér Zsuzsanna, Élő Norbert, Farkas Péter, Hajdú László, Halmai Zsuzsa, Hiszékeny Dezső, Katanics Sándor, Kökény Mihály, Juhászné Lévai Katalin, Mitus Zsuzsa, Molnár Gyula, Gy.Németh Erzsébet, Oroszvári Péter, Schiffer János, Szabó Zoltán, Szücs Gábor, Tétényi Pál, Timár Istvánné, Tompa Sándor, Tóth József, Varga Móni,
A belgák úgy látják, kétfajta politikai modellel lehet számolni a jövőben. Az egyikben azzal fenyegetik a választókat, hogy Orbán Viktor tejhatalmat szerez. Ám ez szerintük, nem Orbán ennek a rendszernek a gyengéje, hanem az, hogy „központosított kormányhatalmat óhajt egy olyan országban, amely ezer éves gyakorlattal rendelkezik a központi akarat szabotálásában.”

Mivel a félprezidenciális rendszer kialakításának gátja az önkormányzatok szabadsága, a „belgák” úgy vélik, a Fidesz ezt a rendszert kívánja majd először átalakítani. Érdekes látásmódot tükröz az a megfogalmazás, mikor a Fidesz szerintük előre jósolható politikai kudarcának okaként a valós társadalmi kapcsolatok hiányát jelölik meg. Szerintük a Fidesz hanyagolni fogja a társadalmi bázis szélesítését, illetve a köréjük csoportosuló értelmiséggel való párbeszédet, „hiszen akkor mindenre fény derülne”. Magukra nézve viszont fontosnak tartják, hogy bevonják az értelmiség minél nagyobb részét a párt tevékenységi körébe.

Nem kellenek a „könyöklők”

A támogatottság növekedésének érdekében a belgák azon politikusok szerepeltetését javasolják a kampányban, akiknek még van társadalmi támogatottsága. Az EP-válassztás eredményei megmutatják, hogy hol van még esélye a szocialista pártnak. Ám rögtön figyelmeztetik a párttársaikat, arra is, hogy „aki ma a személyes stratégiáját nézi, a következő évekre az nem használ az MSZP-nek. Aki viszont egyetértett a kongresszuson a személyi kérdések helyetti programalkotással és a levélben leírtak szerint érez, az belga, még ha nem is írta alá kongresszusi levelünket.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ottiolgi
2009. szeptember 27. 00:21
..."a SZÓFOSÁS' TALÁLÓ MEGJEGYZÉS! A VIP-s CSAPAT UTOLSÓ FENYEGETÉSEI VISSZASZÁLNAK RÁJUK! MÁR BE VANNAK REZELVE, EZEK A "BELGÁK" A HOGYAN TOVÁBBTÓL!
AZÉRT LOPIKÁLJÁK EL MÉG A MARADÉKOT IS, HOGY LEGYEN MIBŐL HOVÁ MENEKÜLNIÜK A FELELŐSSÉGREVONÁS ELŐL! NEKIK NEM KELL ATTÓL RETTEGNIÜK, MINT NEKEM.AMENNYIBEN NEM LESZ MUNKAHELYEM EGY HÓNAP ALATT, EGYEDÜLÁLLÓKÉNT HOGYAN BIZTOSÍTOM LÁNYOM EGYETEMI TANULMÁNYAIT, ÉS MIKOR VISZI EL A BANK A FEJÜNK FÖLÜL EL A HÁZAT? MIKOR ZÁRJÁK EL A GÁZT ÉS A VILLANYT, HA NEM TUDOM FIZETNI A SZÁMLÁKAT? Nyakó István elvtárs Ágnes nevű rokona "eltanácsolt" a MÁV-START ZRT-től, míg beteg voltam. Nem akarta, hogy hozzáértő tanu maradjon az utolsó vagyonkák elsíbolásánál! ottilia
Imres
2009. augusztus 23. 20:19
Előbb-utóbb fizetni kell a disznóságokért. Az MSZP számára eljön az igazság pillanata. Nem fognak lelkesedni azért a pillanatért.
Nem lehet büntetlenül idióta kormányzással, senkiházi vezetők intézkedéseivel sanyargatni a népet.
aser
2009. augusztus 16. 22:06
Mókás az,hogy a szocik legfőbb gondja a fidesz kritikája, és várható bukásának elemzése,amikor még nincsenk is hatalmon (a fidesz).Ahelyett,hogy a saját jövőképükkel foglalkoznának.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását