2024. május 4. - Mónika, Flórián

Újra török ostrom alatt Kőszeg

Megkezdődött Kőszegen az Ostromnapok elnevezésű, augusztus végéig tartó rendezvénysorozat, amellyel a történelmi kisvárosban a török ellen 1532 augusztusában vívott hősies csatára emlékeznek.
2009. augusztus 7. péntek 19:05 - HírExtra
A rendezvényhónap több blokkból áll, az első hétvége az úgynevezett "ostromhétvége", amikor megelevenedik a város XVI. századi történelme. A Jurisics teret elfoglalják a kézművesek és piacosok, az utcákon katonai őrjáratok cirkálnak, az éttermekben pedig készülnek a török, a horvát és a magyar konyha ételei - sorolta.

Pénteken a kőszegi darabontok - gyalogos katonák - megkezdték a várvédő sereg toborzását, míg a városi magisztrátus a Jurisics téren rendkívüli ülésen hoz meg a védelem megerősítéséhez szükséges döntéseket. Az utolsó felhőtlen este még a vigalom jegyében, táncházi mulatsággal telik a Fő téren.

Szombaton reggel a török hadak közeledtét jelzi, hogy portyázó törökök jelennek meg a város piacán. Fosztogatásuknak a helyi őrsereg vet véget. Délelőtt 10 órakor megkezdődik a városlakók és a környékbeli lakosság bevonulása a városfal mögé, melynek csúcspontján a városbíró átadja a város kulcsait Jurisich Miklós várkapitánynak, illetve a város lakói esküt tesznek a várost védelmére - fűzte hozzá az alpolgármester.

Az eskütétel végén természetesen megjelennek a törökök. A seregek farkasszemet néznek egymással, majd Ibrahim nagyvezír bejelenti, hogy délután megostromolja a várat. A török és a magyar sereg egyaránt több hadnemmel: ágyús, íjász, puskás, gyalogos és lovas egységekkel vonul fel. A seregek ezután elfoglalják táborhelyeiket: a védők csapatai a várban és a vár közvetlen környékén, a törökök pedig a várárok melletti parkban foglalnak helyet.

A vendégek felkereshetik a katonai táborokat, és próbára tehetik magukat, hogyan állnák meg helyüket a végvári harcban.

A nap bővelkedik kulturális kísérőprogramokban is: az ATARU Ütőegyüttes, a Tribe Paganicae hastáncosai, Kőszeg Város Fúvószenekara illetve egy török néptánccsoport gondoskodik a folyamatos programról, íjászverseny, katonai viselet és fegyverbemutatók várják az érdeklődőket - tájékoztattak a rendezvénysorozat szervezői.

Este hatkor újra megszólalnak az ágyúk, és Ibrahim ostromra vezeti seregét, mely egyórás véres próbálkozás után kudarccal kénytelen távozni a vár alól. A várvédők este a SIRTOS Együttes görög táncháza, illetve a Vaga Banda gólyalábas és tűzzsonglőr műsora mellett pihenhetik ki magukat.

Vasárnap a Jurisics téren folytatódik a vásár és a gyermekprogramok, katonai bemutatók. A gyerekek történelmi játszóházban élhetik magukat bele a török idők hangulatába. Délután a Várárokban Marton-Szállás lovas íjászai a honfoglalás korába repítik a látogatót, majd Joós Tamás mutatja be a középkor hangszereit Síppal-dobbal című műsorával. Hat órától a Zviranjak együttes horvát zenéjére táncolhat a közönség, majd 20 órától Ferenczy György és a Rackajam koncertjén ereszthetik ki az "ostromgőzt" a résztvevők.

A rendezvénysorozat következő sűrű blokkja Szent István ünnepéhez kapcsolódik, a rendezvények közül kiemelkedik Bartl Erzsébet orgonaművész koncertje augusztus 20-án, illetve a tűzoltók jelmezes utcabálja 19-én.

Érdekesnek ígérkezik a várban 21-ére tervezett filmvetítés az Angelica Leánykar Argentín körútjáról, illetve az egykori Vasfüggöny mentén élő és szolgáló emberek visszaemlékezéseiből készült Itt a határ beszél! című alkotás bemutatója 22-én.

Miközben továbbra is minden este jut program a Fő térre, megkezdődik a rendezvénysorozat utolsó blokkja a Komolyzenei Napok. A rendezvények közül kiemelkedik a Liszt-díjas Auer-vonósnégyes hangversenye augusztus 27-én, illetve az Ostromnapok záró rendezvénye augusztus 30-án, amikor a Savaria Szimfonikus Zenekar ad koncertet Kőszegen a Jurisics várban Medveczky Ádám Liszt-díjas, érdemes művész vezényletével és Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész közreműködésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását