2024. május 2. - Zsigmond

Eötvös-opera világpremierje Glyndebourne-ben

Telt ház előtt tartották meg a Glyndebourne-i Operaházban Eötvös Péter Szerelemről és más démonokról című legújabb operájának világpremierjét az operafesztivál keretében vasárnap este.
2008. augusztus 11. hétfő 16:30 - Hírextra
Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző művének nagysikerű bemutatója után már Londonban mondta el az MTI-nek telefonon, hogy a világpremier "nagyszerűen sikerült", beleértve a helyszínt, az énekeseket, a rendezést és a zenekart, nem beszélve az értő közönségről, és ami meglepte, az operaház kiváló akusztikája.

Eötvös Péter a Glyndebourne-i Opera megrendelésére írta művét, amely Gabriel García Marquez Nobel-díjas kolumbiai író novelláján alapul. A Szerelemről és más démonokról című műben a zeneszerzőt megfogta a többszörösen összetett tragédia, ebből két drámai vonulatot tartott meg: a fehér és a fekete kultúra konfliktusát, és a helyzetből adódóan lehetetlen szerelem tragikumát.

Négy nyelvet: az angolt, a spanyolt, a jorubát és a latint használják az opera szövegében, az énekesek többnyire angol nyelvterületről valók, de van köztük egy svéd is. Sierva Maria szerepét Allison Bell, a tasmániai születésű, Sydneyben diplomázott szoprán alakította, darabbeli apját Robert Brubaker tenor, míg az atyát Nathan Gunn bariton - mindketten az Egyesült Államokból valók - énekelte.

A világpremieren Vlagyimir Jurovszkij, a Glyndebourne-i Operaház zeneigazgatója vezényelte a Londoni Filharmonikusokat, az operát Silviu Pucarete, Európa egyik legkeresettebb rendezője állította színpadra.

Angliában, a kelet-sussexi grófságban van a Glyndebourge-i Opera, amelyet John Christie alapított saját birtokán és amely 1934-ben nyitotta meg kapuit a Figaró házassága című operával, s mindössze 400 férőhellyel.

John Christie felesége, Audrey Mildmay, a sussexi születésű kanadai szoprán a Salzburgi és a Bayreuthi Fesztivál mintájára terveztette meg az operafesztivált. Az épületet 1994-ben felújítva, bővítve adták át ugyancsak a Figaró házassága című operával. Ma 1200 ülőhely van benne és az akusztikáját is újraépítették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását