2024. május 16. - Mózes, Botond

Bösendorfer Debrecenben

Mesterzongorán játszhatnak a zongora mesterei mostantól Debrecenben: a zongorák Rolls Royce-ának számító Bösendorfer Grand Imperial 290-es hangversenyzongorát Kósa Lajos, a cívis város polgármester mutatta be a sajtónak szerdán a Kölcsey Központban.
2007. szeptember 12. szerda 21:53 - Hírextra

A polgármester kiemelte, hogy a Kölcsey Központ az elmúlt másfél év alatt hazánk, illetve Kelet-Közép-Európa egyik legjelentősebb kulturális színhelyévé vált. Az elmúlt időszakban olyan kiváló zongoristák léptek a Kölcsey színpadára, mint Schiff András, Bogányi Gergely, Szakcsi Lakatos Béla és Chick Corea.

Megfelelő zongora híján azonban Schiff András például saját zongoráját szállíttatta Debrecenbe - jegyezte meg Kósa Lajos, hozzátéve: erre ezentúl nem lesz szükség, mert a város immár az ország egyik legjobb zongorájával rendelkezik.

A híres Bösendorfer Grand Imperialt 28 millió forintért közbeszerzési eljárással vásárolta meg a Debrecen - mondta a polgármester.

Szavai szerint miután Debrecenben felsőfokú zenei képzés is folyik, nem lesz kihasználatlan a márkás zeneszerszám, amelyet a szerdai bemutatón Nagy Gábor zongoraművész, a Debreceni Egyetem konzervatóriumának tanára szólaltatott meg.

Siklósi Csaba, a Főnix Rendezvényszervező Kht. programigazgatója hozzátette: a Kölcsey Központ legfrissebb büszkeségét A zongora meseterei című sorozat keretében avatják fel. Elsőként, szeptember 19-én Vásáry Tamás zongoraművész, Debrecen díszpolgára játszik majd rajta.
Az egy éven át tartó sorozatban olyan neves zongoristák lépnek fel Debrecenben, mint Jandó Jenő, Ránki Dezső, a finn Olli Mustonen és a sorozatot jövő év szeptember 19-én záró Bogányi Gergely.
A bécsi Bösendorfer gyárról elmondta: 180-an dolgoznak a hangszerkészítő üzemben, s évente 20 zongorát készítenek teljesen kézi erővel.

A klasszikus zenében főleg a német romantika előadásához kedvelik a Bösendorfert, de a Schubert- és Beethoven-repertoár is gyönyörű hangszínen szól a Bösendorfer zongorákon. Ezt tapasztalhatják meg a debreceni zenerajongók A zongora mesterei sorozatban - mondta a programigazgató.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását