2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A Fidesz kiáll Seres Máriáék mellett

A Fidesz kiáll a Seres Mária vezette Civil Mozgalom (CM) jogai mellett - közölte Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke azzal a rendőrségi határozattal kapcsolatban, amellyel megtiltották a mozgalom múlt hétre tervezett élőláncát.
2009. július 28. kedd 16:28 - HírExtra
A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, ha a kormányzat - a hatóságok útján - "mondvacsinált okokkal, valós törvényi indokok nélkül, politikai alapon" akadályozza az emberek vagy a civil szervezetek alkotmányos jogainak érvényesülését, jelen esetben a gyülekezés jogát - írta az üggyel kapcsolatosan az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Balog Zoltán.

Mint fogalmazott, "lehet, hogy sok kérdésben másként gondolkodunk, mint Seres Mária, illetve az általa vezetett szervezet", de álláspontja szerint semmilyen közéleti vita nem írhatja felül azt a kötelezettséget, hogy a Fidesz tiltakozzon a joggal való kormányzati visszaélés újabb esete ellen.

A Gyurcsány-Bajnai-korszak "egyik legnagyobb bűne, hogy az emberek legalapvetőbb szabadságjogait sorozatosan semmibe veszi, súlyosan rombolva ezzel a magyar demokráciát, a jogállamiságot" - vélekedett az emberi jogi bizottság elnöke.

Seres Mária, a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazás kezdeményezője hétfőn Budapesten közölte: a Fővárosi Bírósághoz fordult, hogy a testületet vizsgálja felül azt a rendőrségi határozatot, amellyel megakadályozta a Civil Mozgalom múlt hétre tervezett élőláncát a Parlament előtt. A megmozdulással tiltakozni akartak az Alkotmánybíróságnak (Ab) azon döntése ellen, amellyel elutasította a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazás megtartását.

Az Ab július közepén hozott határozatában kimondta, hogy az Országgyűlés június 29-én olyan törvényeket fogadott el, amelyek érintették az elrendelt népszavazás tárgyát. E törvények elfogadása a testület szerint olyan jelentős változásnak tekintendő, amely utólag érdemben befolyásolta a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát, ezért az Ab az Országgyűlésnek a korábbi, a népszavazást elrendelő határozatát megsemmisítette.

Seres Máira kiemelte, az élőlánc csendes demonstráció lett volna, körülbelül háromszáz ember részvételével, a rendőrség azonban megtiltotta annak megtartását azzal az indokkal, hogy mérlegelniük kell a megmozduláson részt nem vevők mozgásszabadságát.

A CM elnöke hozzátette: a rendőrség felajánlott más helyszínt, de ő ezt "nevetségesnek" tartja, és úgy véli, a Parlament előtti tér jelképes helyszín, egyfajta "üzenet" lett volna a képviselőknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását