2024. április 27. - Zita

1 biztosító, 2 megye

A hétfő esti koalíciós megállapodás szerint egy biztosítóhoz legfeljebb két szomszédos megye tartozhat majd - mondta keddi tájékoztatóján az egészségügyi bizottság szocialista elnöke.
2007. szeptember 25. kedd 16:39 - Hírextra
Kökény Mihány hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy hány biztosító jön majd létre, mint ahogy azt sem, hogy mennyiért értékesíthetik egy-egy területi biztosító kisebbségi hányadát a befektetőknek.

A koalíciós pártok hétfő esti megállapodása szerint januártól az állam 18 pénztárat hoz létre a megyékben és külön négyet Budapest és Pest megye területén. Kökény Mihály kedden azt mondta, hogy a Budapestet és Pest megyét magába foglaló terület felosztásáról még nem döntöttek, de "az valószínű, hogy nem egymástól távol eső kerületek tartoznak majd egy biztosító alá."

A létrehozott pénztárak 49 százalékát vehetnék majd meg a magánbefektetők, elsősorban biztosítótársaságok. Azt még nem tudni, hogy egy-egy terület mennyit ér majd, így a vételár sem körvonalazódott.

A megállapodás szerint egy-egy biztosítóhoz legalább félmillió, de legfeljebb másfél-kétmillió ember tartozhat. Ez azt jelenti, hogy legalább 5, de legfeljebb 20 biztosító működhet majd.

Az első félévben bárki eldöntheti majd, hogy azzal a pénztárral szerződik-e, amelyik a lakóhelye szerinti területi egységért felelős, vagy más társaságot választ. Biztosítót váltani évente egyszer lehet majd.

Kökény Mihály kedden úgy vélekedett, hogy elsősorban a szolgáltatások színvonala döntheti el, melyik biztosítót választják a betegek, az ugyanakkor szerinte sem életszerű, hogy az ország egyik végében élő beteg a másik végében működő biztosítót választja majd.

A politikus hozzátette: négy héten belül az Országgyűlés előtt lesz a törvényjavaslat a hatástanulmányokkal és az indoklással együtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását