2024. május 3. - Tímea, Irma

Dícsérik Laborc munkáját

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának azon tagjai végig azt tapasztalták, hogy Laborc Sándor, az NBH főigazgatója illetve a szakszolgálatok lelkiismeretes munkát végeztek.
2009. július 20. hétfő 18:52 - HírExtra
A bizottság szocialista alelnöke hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy Fidesz és a KDNP nemzetbiztonsági bizottságba delegált képviselői ellenségesen fogadták Laborc Sándor jelölését, meg sem várták, hogy milyen munkát végez. Hozzátette, ezek a képviselők hosszú ideig nem vettek részt a bizottság munkájában, ezért nem is nagyon tudták megítélni, hogy az NBH főigazgatója hogyan dolgozik.

A politikus véleménye szerint egy konkrét ügy, az UD Zrt. ügye volt az, amelyet a főigazgató, illetve a rendőrség és az ügyészség másként ítélt meg.

Emlékeztetett arra, hogy Laborc Sándor korábban a rendelkezésre álló adatok alapján többször tájékoztatta a nemzetbiztonsági bizottságot, hogy az ügyben fennáll a bűncselekmény gyanúja, majd ezek után feljelentést tett. Hozzátette, miután megszüntették az ügyben az eljárást, emberileg érthető és tisztességes, hogy a főigazgató bejelentette a lemondását.

Az ellenzéki képviselőkre visszatérve azt mondta, nagyon sajnálja, hogy ők nem a munkában vesznek részt, hanem előre ítélnek és Demeter Ervin már most tudni véli, hogy a rendőrségnek és az ügyészségnek mi lesz a következő lépése.

Demeter Ervin hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy a Fidesz szerint Laborc Sándor pártpolitikai célokra használta a szolgálatokat, és csak idő kérdése, mikor hallgathatják ki gyanúsítottként az UD Zrt.-hez kapcsolódó ügyben.

Példaként az önkormányzatok megfigyelését, illetve az UD Zrt. ügyét említette a fideszes politikus.

Mint mondta, a főigazgató helyzete tarthatatlanná vált, mivel a hivatal által kezdeményezett nyomozásokat elutasították, a korábbi főnökét, Szilvásy Györgyöt volt titokminisztert gyanúsítottként hallgatták ki.

"Felvetődik a kérdés, hogy nem esik egybe az ő gyanúsítotti idézésével a lemondása" - kérdezte.

Véleménye szerint Laborc Sándort ugyanabban, a jogosulatlan adatkezelésről szóló ügyben hallgathatják ki, mint amelyikben meggyanúsították Szilvásy Györgyöt. Ebben, az UD Zrt.-hez kötődő ügyben az NBH gyűjtötte az adatokat - jegyezte meg.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája hétfőn közölte: lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Laborc Sándor dandártábornok, a lemondást szeptember 1-jei hatállyal elfogadta Bajnai Gordon miniszterelnök. Laborc utóda Balajti László dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelenlegi főigazgatója lesz.

A közlemény szerint a főigazgató azzal indokolta döntését, hogy "olyan anomáliákat érzékelt az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását