2024. május 6. - Ivett, Frida

Támadják az MNV döntését

Bíróságon támadja meg a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntését, mellyel az önkormányzat ajánlatát figyelmen kívül hagyva adott át húszéves haszonbérletre több száz hektárnyi Bábolna környéki termőföldet az IKR Zrt.-nek.
2009. július 20. hétfő 18:59 - HírExtra
"Az eljárás során vagy a vagyonkezelő nem vette figyelembe a törvényes előírásokat, vagy az IKR tévesztette meg a vagyonkezelőt, ezért azt kérjük a bíróságtól, hogy mondja ki a szerződés semmisségét" - tette hozzá Völner Pál.

A közgyűlés elnöke rámutatott, hogy a megye ajánlotta a legmagasabb bérleti díjat a 800 hektárnál nagyobb földért, azonban a vagyonkezelő a második helyezett IKR-t juttatta előnyhöz, mint "helyben lakó" vállalkozást, amikor ez a jogcím a megyei önkormányzatot is megilleti.

Az MNV figyelmen kívül hagyta azt is, hogy csak olyan vállalkozás szerezhet előjogot a haszonbérletre, melynél a bevétel fele mezőgazdasági tevékenységből származik. Az IKR 2007-ben 93 milliárd forintos árbevételének legnagyobb része nem gazdálkodásból, hanem kereskedelemből származik, ezért jogosulatlanul jutott előnyhöz - mutatott rá Völner Pál.

A közgyűlés elnöke reméli, hogy a semmisnek nyilvánított jogügylet után a föld tehermentesen visszakerül az államhoz és később helyi, családi gazdálkodók kaphatják meg, nem pedig magántulajdonú nagybirtokok alapjául szolgál.

Mint arról az MTI korábban beszámolt, Komárom-Esztergom megye önkormányzata összesen 273 millió forintért 287 hektár földet vásárolt meg a volt Bábolna Zrt. területeiből, melyből 250 hektárt helyi agrárvállalkozóknak adtak bérbe.

A közgyűlés álláspontja szerint az intézkedésre a mezőgazdaságban élők védelmében volt szükség, ugyanis a privatizáció jelenlegi formája, a nagy táblák kialakítása nem az itt élő gazdálkodóknak, hanem a nagybirtok létrejöttének kedvez.

A közgyűlési elnök elmondta, hogy a Bábolna környéki földek egy része a Bábolnai Ménesbirtok kezelésébe kerül, ami megfelel a megye elképzeléseinek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását