2024. április 20. - Tivadar

A hulla és a porondmester

Vasárnap az MSZP és Fidesz sajtótájékoztatók és nyílt levelek tömkelegét zúdította az országra, amelyeknek egyetlen értelme: a másik nagyon nem tudja, de ők még annyira sem. Csak a stílus más.
2009. július 20. hétfő 18:49 - Pásztor Balázs
Kis áttekintés - Tények

Egyéb fellépők
Természetesen ennek a cirkusznak egyéb fellépői is vannak, így őket is érdemes megemlíteni - annak ellenére, hogy nem kerültek bele a tegnapi sajtóváltásba. Dávid Ibolya például a nagy kettéfűrészelés számával gyakorlatozik pártján: a fűrészt már remekül kezeli, csak az összerakással vannak még gondjai. A Jobbik megtévesztéssel lép fel: radikális csőcseléi radikális csőcseléknek álcázzak magukat, pedig mindenki azt hiszi hogy nem azok. A szabad madarak az MSZP-t utánozva próbálnak előhalottoskodni - csak nekik a halál utáni felkelés rész nem igazán megy. Az LMP pedig minél észrevehetőbben próbál elő emberként fotoszintetizálni - csakhogy ez a többi produkció mellett eltörpül.
Van egy ország amelyben élünk: ennek a neve Magyarország - bár sokan nevezik Sohaországnak, vagy Abszurdisztánnak. Eme hely nagy szarban van, ugyanis a gazdasági-pénzügyi válság mellett erőteljes társadalmi válság is sújtja, ráadásul a külpolitikai szerepvállalása is beköltözött a béka hátsó fertálya alá, amikor egy szomszédos nyelvtörvény ellen képtelen volt erélyesen fellépni.

Eme festői helyszínen játssza kisded játékait az ország életét irányító MSZP és kedves homokozótársa, a Fidesz. Képzeljük most e helyet egy cirkusznak, ahol két fő műsorszámot ők szolgáltatják.

Az MSZP uralkodik már vagy 7 éve - így az eltelt időben történt jó és rossz dolgokért nagyrészt ő a felelős. Azonban nem mindenben: a gazdasági világválságot - ami túlnyomó részt befolyásolja a mostani gazdasági helyzetet is - nem szabad rájuk kenni, hisz nem a Fidesz volt az oka annak sem, hogy 2001 szeptemberében két repülő eltalálta a World Trade Centert. Hibájuk tehát van számos – kérdés, hogy mostani Bajnai-kormány is ezek közé tartozik-e.

Igaz ami igaz, a válságot lehetne jobban is kezelni. Ahogy az is igaz, hogy a jelenlegi kormány eredményeinek tekinthető a lejtőn való száguldás közbeni vészfék meghúzása, amelynek része a sokak által szidott megszorító intézkedések is. Azonban a fék kirepítette a sofőrt a kormány mögül, aki a földetérés következtében életét vesztette. Ő azonban ennek ellenére makacsul felkelt, s ezzel bemutatta főprodukcióját: eleven hullaként visszamászott a kormány mögé és elkezdett tolatni.

A Fidesznek már annyira elege volt az ellenzéki szerepből, hogy sztrájkot hirdetett: semmi olyat nem hajlandó mondani, amivel segíthetné az ország helyzetét. Ugyanis elviekben az ellenzék szerepe az lenne, hogy beszóljon a kormánynak: „hé haver, ha most nem arra mennél, hanem amarra, akkor talán előbb kijönnénk a sártengerből”. De nem, ő csak azt hajtogatja, hogy „ne menj erre, de arra se - sőt, ha lehet ne menj semerre, inkább szállj ki a kocsiból és add át a kormányt”.

Azonban az sem mindegy, hogy mindezt miként teszi. Nem egyszerűen konokul hajtogatja a magáét, hanem minden alkalmat megragad arra, hogy minél nagyobbat és látványosabbat rúgjon a hullába - kihasználva erre minden alkalmat az elmúlt egy évben. Legutóbb például 12 pontban mondták el, hogy még mindig nem mondanak semmi konkrétat.

A nagypolitikába már régen belefáradt tömegnek természetesen tetszik ez, be is fogják szavazni a kormány mögé - csakhogy senki nem tudja, hogy merre fog hajtani a jármű. De ő megteheti, hisz ő a porondmester - és amíg nem kezd el vezetni, az is marad.

Te vagy az rossz, mert én a jobb!


Csak egy hét csendet!
"Ha a Fidesz megjegyzéseit szó szerint vesszük, vagyis ha ténylegesen el akarnák engedni a költségvetési hiányt, ez ... a befektetők bizalmának elveszítéséhez vezetne" – idézte a Standard and Poor’s akkori elemzését Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy a Fidesz kockázati tényezővé vált az ország megítélésében. Az MSZP ezért arra kéri Orbán Viktort, legalább néhány hétig ne tegyen gazdasági nyilatkozatokat, ne rontsa el a mostani eredményt. Külföldön ugyanis még elhiszik, hogy esetleg betartaná felelőtlen ígéreteit, ez pedig rontja a magyar gazdaság jövőjébe vetett bizalmat, ami sokba kerül az országnak.
A hulla és a porondmester összecsapásairól a legtöbbször a sajtóból értesülhet az arra még kíváncsi ember - főleg azért, mert elsősorban ezekkel csupán a sajtót célozzák sajtótájékoztatók és nyílt levelek formájában. Ezekből akadt egy csokorra való most vasárnap, amit érdemes kissé átnyálazni.

Az elsőt Czomba Sándor lőtte el a Fidesz színeiben, egy sajtótájékoztató keretein belül. Ő egy munkanélküliségi és egy munkahely-támogatási adatot lobogtatva jegyezte meg, hogy „amihez a kormány hozzányúl, az tönkremegy” - így ha már „segíteni nem tudnak, akkor legalább ne ártsanak”. Vagyis hagyják abba kormányzást, és üljenek lábat lógatva bársonyszékeiben 2010-ig. Valamint ne kommunikálják azt, hogy a válságkezelés jól megy, mert nem.
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Pásztor
2009. július 21. 17:31
Nico: teljességgel igazad van a hozzászólásod második részével. Én azonban csak annyit próbáltam sugalmazni, hogy egy felelős ellenzéknek konstruktív javaslatokat kellene megfogalmaznia, amik alternatív megoldások a kormány hibáira. Ezt Fidesz eddig nem tett meg.
nico000
2009. július 21. 10:40
A cikk egy részével egyetértek, de már tényleg megint ott tartunk hogy a FIDESZ milyen impotens hogy ellenzékből miért nem irányítja az MSZP döntéseit és az ő programjukat miért nem lobogtatják hogy: Ezt kövessétek!! Valaki szerint az MSZP elfogadná azt? Megadom a választ: Még akkor sem ha ez 1 nap alatti teljeskörű megoldást nyújtana a válságra. A politika már régen hiúsági kérdés ebben az országban.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását