2024. május 5. - Györgyi

Barroso ránk is számít a neutronkutatásban

Az Európai Neutronkutató Központnak (ESS) ki kell használni a felgyülemlett értékes magyar tapasztalatokat, ezért bízik abban, hogy Magyarország változatlanul érdekelt a projektben.
2009. július 17. péntek 18:53 - HírExtra
A Herczog Edit által az MTI-hez pénteken eljuttatott levélben a bizottság elnöke állást foglalt a neutronkutató megépítésével kapcsolatban. Mint írta: a Bizottság korábban már javasolta, hogy a helyszínről való döntés a lehető legátláthatóbban és a ténylegesen érdekelt, a finanszírozásban is részt vállaló tagállamok bevonásával szülessen meg.

Barroso ezt arra reagálva írta, hogy Herczog Edit egyik levelében kifogásolta a cseh uniós elnökség által vezetett ESS helyszíndöntési folyamat átláthatatlanságát.

Az ESS Magyar Nemzeti Tanács szerint a bizottság elnökének levele bizonyíték arra, hogy az európai értékektől "távol áll", hogy informális találkozókon hozzanak döntéseket milliárdos beruházásokról. Magyarország stratégiai érdeke, hogy a végleges döntés megszületéséig mindent megtegyen az ESS debreceni megépítéséért - olvasható a közleményben. Hozzátették: továbbra is "homályba vész" a döntés módja és várható időpontja, hivatalos lépésekről, a tagállamok szándékairól.

Kiemelték: a magyar pályázat továbbra is a legversenyképesebb, mivel a világ legkiválóbb tudósai számára teszi lehetővé a legmagasabb szintű kutatómunkát, valamint 300 millió eurós, tudományos célokra felhasználható megtakarítást jelenthet Európának. Románia nemcsak részvételi szándékát jelezte a projektben, de Gerard Jitareanu, a román Tudományos Kutatási Hatóság elnöke írásos szándéknyilatkozatban fejezte ki Románia elkötelezettségét az ESS debreceni megvalósítása iránt, egyúttal Magyarországhoz hasonlóan, kritikai észrevétellel élt a döntési procedúrával kapcsolatosan, és kérte a döntési folyamat mielőbbi átláthatóvá tételét.

Az ESS egy kutatási célú részecskegyorsító, amely az úgynevezett hosszú impulzusú neutronforrást alkalmazza az anyagszerkezet roncsolásmentes kutatására. A központ működése egyszerre forradalmasíthatja a gyógyszerkutatást, a vegyipart, az elektronikát és még számtalan más ágazatot. Ha elkészül, 600 személynek ad munkát, és a világ minden részéről évente 4-5 ezer vendégkutató látogatásával lehet számolni.

Az EU által felkért független nemzetközi szakértői csoport 2008 folyamán elvégzett helyszínbírálata során a projektre kiválóan alkalmasnak ítélte Debrecen adottságait. A cívis város mellett versenyben van még a spanyolországi Bilbao és a svédországi Lund is.

A kérdésről május végén kötetlen találkozón tárgyaltak az Uniós tagállamok egy részének kutatási kérdésekért felelős miniszterei, és ezt követően a svéd sajtóban utalások jelentek meg arról, hogy a központ Lundban kap majd helyet. Ezzel kapcsolatosan az MTI-nek Egyed Géza a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára, a témáért felelős miniszterelnöki megbízott május 30-án azt mondta: nem született még döntés az Európai Unióban arról, hogy hol épüljön meg az Európai Neutronkutató Központ.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását