2024. június 17. - Laura, Alida

Ringbe szállnak képviselőink

Megkezdi munkáját az Európai Unió egyetlen, közvetlenül a választópolgárok által választott testülete, az Európai Parlament. Cikkünkben bemutatjuk az eddigi legizgalmasabbnak ígérkező ciklus főszereplőit.
2009. július 15. szerda 08:19 - Kesjár Norbert

Mit várhatunk az új EP-től?

Korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk az Európai Parlament 2009-2014-es ciklusának legfontosabb napirendre kerülő politikáival és ügyeivel.

A megelőző ciklushoz hasonlóan várhatóan most is az Európai Néppárt akarata fog a legerőteljesebben érvényesülni, így az ő politikájuk tekinthető kiindulópontnak az esetek többségében (a dominanciájukat segíti az is, hogy jelenleg az Unió legfőbb döntéshozó testületében, az Európai Tanácsban is főként konzervatív állam- és kormányfők vannak).
Ahhoz azonban, hogy bármilyen kérdésben döntést tudjanak hozni, meg kell nyerniük legalább a szocialisták és a liberálisok támogatását. Ez a két frakció (s főleg a szocialisták) lényegében megkerülhetetlenek lesznek a legfontosabb döntésekkor, így minden bizonnyal folytatódni fog az a kiegyensúlyozó-kiegyenlítő politika, ami eddig is jellemezte az Európai Parlamentet.

Meg kell még jegyeznünk, hogy valószínűleg az egész parlamenti munkára hatással lesz az euroszkeptikus pártok nagyobb súlya. A konszenzus elérése minden eddiginél nehezebbnek tűnik, nemcsak a radikális pártok, hanem az új konzervatív frakció (Európai Konzervatívok és Reformisták), illetve a zöldek megnövekedett súlya és befolyása miatt is.

A radikálisok megerősödése hatalmas botrányokat, heves szónoklatokat és kivonulásokat vetít előre. Az új konzervatív frakció egyes országok (Nagy-Britannia, Lengyelország, Csehország) „külön utakon” járását hozhatja elő.

A zöld frakció megerősödése pedig egy igen erőteljes környezetvédelmi politikát és egy reális gazdaságpolitikai alternatívát kínál.

Előre láthatólag a három közül csak az utóbbi hat jótékonyan az integrációra. Az azonban elementáris erejű is lehet. Annál is inkább, mivel a jelenlegi világtrenddel (elsősorban persze Obama politikájával) párhuzamosan érvényesülhet. A zöldek politikája és a soros svéd uniós elnökség prioritásként megfogalmazott klímavédelmi politikája már a ciklus elején komoly változásokat hozhat az Unió környezetvédelmi (s eképp az egész gazdaság-) politikájában.

Forrás: HírExtra/euractiv.hu/MTI

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását