2024. június 17. - Laura, Alida

EP: alakuló ülést tartanak

Vezető tisztségviselőinek megválasztásával megtartja alakuló plenáris ülését az Európai Parlament a héten Strasbourgban.
2009. július 13. hétfő 10:53 - HírExtra
A június 4-7. között tartott európai parlamenti választáson a szavazók összesen 736 képviselőt küldtek az Európai Unió választott parlamentjébe. Ezek 7 frakcióba tömörülnek, 28-an pedig frakción kívüliek. Magyarország 22 hellyel rendelkezik, a határon túli magyar pártok összesen 5 képviselőt küldtek az EP-be. A legnagyobb frakciót a kereszténydemokrata-konzervatív erők tömörülése, az Európai Néppárt alkotja 265 taggal. Itt található a legtöbb magyar képviselő is.

A Fidesz és a KDNP 14 képviselője mellett a szlovákiai MKP 2 és a romániai RMDSZ 3 választottja is ehhez a pártcsoporthoz tartozik.

A második legnagyobb frakciót a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (volt Európai Szocialisták Pártja) alkotja 184 képviselővel, köztük az MSZP 4 tagjával.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (84 képviselő) és a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (55) magyar képviselők nélkül állt fel. Az Európai Konzervatívok és Reformisták (55) csoportjához tartozik az MDF és annak egyetlen EP-képviselője, Bokros Lajos. Az Európai Egyesült Baloldal - Északi Zöld Baloldal (35) és A Szabadság és Demokrácia Európája (30) frakciókban nem ülnek magyarok, viszont a függetlenek között foglal helyet a Jobbik 3 képviselője.

A testület kedden választja meg új elnökét, a német néppárti Hans-Gert Pöttering utódát. A két jelölt a szintén néppárti, lengyel Jerzy Buzek és a svéd Eva-Britt Svensson (Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal frakció), de utóbbinak gyakorlatilag nincs esélye, miután a nagy frakciók előzetes megállapodást kötöttek az EP-elnöki hely sorsáról. Megválasztják kedden az EP 14 alelnökét is, az egyik jelölt - és szinte biztos "befutó" - erre a posztra Schmitt Pál (Fidesz).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 13. 11:59
A nyilas 3 magyarországon megválasztott képviselő vajon kinek és milyen érdekeket fog képviselni?Azon tul,hogy már most nyilas Magyao-ról van tele az EU-s MÉDIA.Egyik EU Parlamenti frakció sem fogadta őket be.várhat,hogy felszólalásuk,ha kapnak erre egyáltalán engedélyt közutálatnak fognak örvebdeni...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását