2024. április 29. - Péter

Európai Parlament, Te drága!

Az Európai Parlament következő, 2009-2014 közötti ciklusa újra lehetőséget ad arra, hogy a képviselők bebizonyítsák a választópolgároknak: valóban szükség van a munkájukra. Most még euroszkepticizmus nélkül, pusztán józan ésszel a következőt mondhatjuk: elég nagy luxus nekünk az EP léte.
2009. június 7. vasárnap 18:25 - Kesjár Norbert

Az európai integrációt aligha, annak mélységét és a jelenlegi intézményrendszert viszont természetesen lehet - és kell - kellő kritikával illetni. Az Európai Parlament eddigi tevékenysége joggal bírálható és az európai polgárok joggal várhatják el, hogy a következő ciklusban már ésszerűbben, költséghatékonyabban és gyorsabban működjön az Európai Unió egyetlen közvetlenül választott szerve.

Miről dönthet az EP?

Fontos döntések
Az elmúlt években az EP leglényegesebb döntései közé tartozott például az, hogy jelentősen mérsékelték a külföldi telefonhívások ún. roaming-díjait, illetve, hogy a légi közlekedésre sok egységes szabályt sikerült megalkotni (pl. biztonsági előírások, fogyasztóvédelmi szabályok a repülőjegyek árát illetően).
Forrás: euvonal.hu
Az Európai Parlament felhatalmazással bír az európai jogszabályok (azaz az irányelvek és rendeletek) meghozatalára. Ezeket a jogszabályokat azonban csak az Európai Tanáccsal közösen hozhatja meg az EP. A legfontosabb ügy, a költségvetés elfogadása is a két intézmény együttműködésével valósulhat meg.

A legfontosabb kérdésekben, az ún. érzékeny területeken (ilyen az adóügy és a mezőgazdaság is) az Európai Parlamentet csak konzultációs jogkör illeti meg, mert ezekben az ügyekben az Európai Tanács szava a döntő.

Az EP hatásköre tehát - bár egyre nő - meglehetősen korlátozott. Az elmúlt években főleg egyes fogyasztóvédelmi szabályok meghozatalával hívta fel magára a figyelmet. A "pénzosztást" azonban nem az EP koordinálja, hanem a Tanács (és az Európai Bizottság különböző szervei).

Az Európai Parlamentnek a jogalkotás mellett jelentős ellenőrzési jogköre is van. Lényegében az Európai Unió összes szervét ellenőrizhetik a képviselők, és rajtuk keresztül természetesen az állampolgárok.

Nem kispályások
Az EP képviselők eddig az tagállamoktól kapták a fizetésüket. A következő ciklusban azonban minden képviselőt az Unió fizet, így egységes lesz a tiszteletdíjuk (bruttó 7665 eurót fognak kapni). Ez azonban csak az alapilletmény, mert a képviselőnek ezen kívül átalányban fizetik az első osztályú repülőjegyét, s van úgynevezett napidíj is (közel 300 euró). A költségtérítésük is bőséges lesz: kapnak még évente 4000-4000 eurót utazási, illetve egyéb irodai és adminisztrációs kiadásokra. Mindezeken kívül havi 17000 eurót kapnak a szakértőikre és az asszisztenseikre. Sőt! Külön még 5000 eurós keretet is igényelhetnek..s hogy mire? Természetesen nyelvtanulásra.
Forrás: mti.hu
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nincs több hatásköre az Unió egyetlen követlenül választott (s így a legdemokratikusabb felhatalmazással bíró) testületének?

Az válasz az az, hogy a tagállamok vezetői maguknak tartják fenn a jogot arra, hogy a legfontosabb kérdésekben döntsenek. Így a tényleges hatalom egyrészt az Európai Tanács, másrészt pedig - a szubszidiarizmus elve miatt - a tagállamok kezében maradt. Ez az állapot nagyban megváltozhatna az Európai Alkotmányszerződés (vagy annak finomított változatának, a Lisszaboni Szerződés) elfogadásával.

Mit fognak csinálni a következő ciklusban?

A 2009-2014 közötti időszakban további egységes szabályozásokat fognak megalkotni a tervek szerint. Az optimista forgatókönyv szerint addigra már életbe lép a Lisszaboni Szerződés, így nagyobb hatalmat kapnak. Ami behatárolja a mozgásterüket az az, hogy az Uniónak hétéves költségvetési ciklusai vannak, s ezért már 2013-ig van költségvetése, ezen tehát nem változtathatnak számottevően.

A leglényegesebb ügyek, amelyekben döntés várható:
- a pénzintézetekre vonatkozó tőkekövetelményi, fizetőképességi előírásokat kiterjesztik, létrehozzák az európai felügyeleti rendszert,
- a légi közlekedés után a busz-, teherautó- illetve hajóközlekedésre is egységes szabályozást fogadnak majd el,
- az élelmiszerek címkézését is modernizálnák, a jövőben várhatóan több jellemzőt is fel kellene töüntetni rajta,
- sztáznák, hogy milyen feltételekkel vehető igénybe az egészségügyi ellátás egy másik EU-tagországban,
- döntenek a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokkal kapcsolatos jogszabályokról is,
- szavaznak az új menedékjogi szabályokról is,
- a számunkra az egyik legfontosabb kérdésről is döntenek, ez pedig a közös európai agrárpolitika felülvizsgálata (ezen a területen jelentősen erősödnének a jogosítványai, ha életbe lépne a Lisszaboni Szerződés),
- a további bővítés is esedékes lesz, elsősorban Horvátország, Törökország és Macedónia lehet az EU tagja.
Forrás: HírExtra/euparl.eu/euvonal.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását