2024. március 29. - Auguszta

Nabucco: energiapolitikai vagy gazdasági kérdés?

A Nabucco nagyon jó koncepcióra épül, a gáznak piacot ad, a fogyasztóknak pedig energiát, ám egy ekkora jelentőségű vezeték építése legalább annyira energiapolitikai, mint gazdasági kérdés.
2009. július 13. hétfő 14:18 - HírExtra
A közlemény szerint a vezeték megvalósulásához az állami szándékok koordinálása és egy európai szintű garanciavállalás is szükséges. Ugyanakkor Mosonyi György szerint a kormányközi aláírás a megvalósulás egyik legfontosabb akadályát hárítja el.

A politikai megállapodást Ankarában a Nabucco tranzitországai, azaz Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország írta alá. A projektben részt vesz Németország is, amely nem tranzitország, s ezért nem szerepel az aláírók között, de teljes politikai támogatásáról biztosítja a Nabuccót. Az egyezmény a gázszállítás jogi feltételeinek egyenlőségét biztosítja a teljes Nabucco gázvezetékrendszerben.

A dokumentumban rögzítették a szállítási díj megállapításának módszertanát és szabályozták a szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Az aláíró országok képviselőiből politikai bizottság alakult, amely támogatja a projektet.

Az egyezmény stabil jogi keretet ad a következő 50 évre, és rögzíti azt is, hogy a gázvezeték kapacitásának 50 százalékát a részvényesek számára tartják fenn, a fennmaradó 50 százalék pedig a tulajdonosi körön kívüli szállítmányozók rendelkezésére áll majd.

A kormányközi egyezmény létrehozott egy politikai bizottságot is - a Nabucco Bizottságot -, amely a projekt hatékony megvalósítását segíti, és központi információs szerepet is betölt.

A Nabucco projekt jelentősen hozzájárul Törökország, Dél-Kelet-Európa, Közép-Európa és Nyugat-Európa földgáz-ellátásának biztonságához. A gázvezeték-hálózat új gázforrásokat csatol be az európai fogyasztók számára, és ösztönzi a nemzetközi gázpiaci versenyt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását