2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A Nabucco fellendülést hozhat?

A Nabucco vezetékről szóló kormányközi megállapodás hétfői ankarai aláírásával a Nabucco-konzorcium részes államai szeretnék meggyőzni a befektetőket határozott elkötelezettségükről a projekt megvalósításával kapcsolatban.
2009. július 13. hétfő 07:00 - HírExtra
Az aláírás a régóta vágyott politikai jelzés, amely a Nabucco megépítésének megadja a végső lökést - írja kommentárjában az APA hírügynökség, rámutatva, hogy döntő kérdések - elsősorban a vezeték megtöltésével kapcsolatban - továbbra is nyitottak. A Nabucco gázvezeték a legfontosabb stratégiai gázellátó-vezetékek egyike lesz az EU-ban, Brüsszel azt reméli, hogy a teljes uniós gázszükségletek 5-10 százalékát fedezni tudják a vezetéken jövő gázzal.

Az EU fő problémája a Nabuccóval kapcsolatban az a bizonytalanság volt, hogy végül mely országok fogják megtölteni a 2020-ra már évi 31 milliárd köbméter csúcskapacitásúra tervezett vezetéket - mutat rá az APA. A közép-ázsiai országok kulcsszerepet játszanak az uniós elképzelésékben, bár május elején Türkmenisztán, Üzbegisztán, Kazahsztán a prágai energiacsúcson elfogadott megállapodást nem írták alá.

Irak éppen vasárnap, a hétfői aláírás kapcsán jelentette ki, hogy egyelőre nem tud gázt adni a Nabuccóba, mert hazai igényeire összpontosít és ezen felül nincs eladható gázmennyisége. A török energiaügyi miniszter szerint viszont a jövőben akár Irán és Oroszország is adhat majd gázt az Európai Unió és az Egyesült Államok által támogatott Nabucco-vezetéknek, noha a terv célja éppen az, hogy csökkentse Európa energiafüggőségét az oroszoktól, Irán pedig - politikai okokból - egyelőre nem számít lehetséges partnernek.

Pénteken Türkmenisztán is közölte, hogy kész gázt elkülöníteni a Nabucco-gázvezeték számára, és Azerbajdzsán is jelezte, hogy hozzájárulhat a vezeték gázzal való feltöltéséhez. Mindez fokozza azokat a reményeket, hogy sikerül majd megfelelő mennyiségű gázt lekötni a vezeték feltöltéséhez és működtetéséhez.

Időközben - vasárnap - megoldódott a török gázigény kérdése is, amelytől a többi részes fél számára döntően függött a terv jövedelmezősége. Egy nappal a Nabucco-vezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírása előtt, Törökország lemondott arról, hogy a gázvezetéken szállított gáz 15 százalékára igényt tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. július 13. 08:41
Mivel az Oroszok lekötötték az összes környező gázmezőt,a Nabuccó vezeték csak arra jó,hogy elszórjanak pár milliárdot az épitésre,és sokan meggazdagodjanak az épitkezésen.Ha az Oroszok adnak gázt akkor onnan is jön,ha nem onnan sem,
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását