2024. május 18. - Erik, Alexandra

800 milliárd az önkormányzatok hitelállománya

Az önkormányzatok hitelállománya 800 milliárd forint - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Kiemelte: nincs több pénz az önkormányzatoknál.
2009. július 10. péntek 14:06 - HírExtra
Gémesi György hozzátette: el lehet vonni az önkormányzatoktól 120 milliárdot, de az összeg mellé kell tenni a helyhatóságok feladatkörébe tartozó tevékenységek - oktatás, egészségügy, útfenntartás, közlekedés - költségeit is. Mint mondta, ezek a költségek folyamatosan nőnek az áfaemelés, az energiaár-növekedés vagy az infláció miatt. Ezeket a feladatokat - növekvő kiadással - nem lehet kevesebb pénzből ellátni, vagy egyes területeken az államnak kell vállalnia a finanszírozást. "Feketén-fehéren be kell mutatni, hogy mennyiben kerül egy-egy (önkormányzati) feladat ellátása" - fogalmazott a szövetség elnöke.

Bajnai Gordon miniszterelnök a szocialista párt kongresszusán azt mondta, hogy az önkormányzatoktól 120 milliárd forintot kíván elvonni.

Gémesi György ennek kapcsán közölte: nincs pénz az önkormányzatoknál, és a kormány ne tegyen úgy, mintha nem tudná, hogy egy-egy feladat ellátása mennyibe kerül. A települések már meghoztak minden ésszerű döntést, amit meg kellett hozni. "Nincs több mozgástér" - tette hozzá.

Úgy vélte, az önkormányzati rendszert le lehet építeni, de akkor az olyan lesz, mint a tanácsi rendszer a 90-es évek előtt.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere csütörtökön azt mondta: a 120 milliárd forint elvonása az önkormányzatoktól drámai lesz a helyhatóságokra nézve.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását