2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szétszéled az SZDSZ?

Nyakig ül az SZDSZ a trágyában. És egyre inkább úgy tűnik mindenki szétszéled, aki ki tudná ebből a húzni. A fiatalok egységesen fordítottak hátat, Gusztos Péter pedig szerdán mondta meg a frankót.
2009. július 1. szerda 11:39 - Pénzes Dávid
Testületileg lemondott az SZDSZ Új Generációjának elnöksége kedden. Ezt a fiatalok azzal indokolták, hogy a választási kudarc óta eltelt időben„az SZDSZ egy része mindent megtett azért, hogy ellehetetlenítse a helyzetértékelést és a kiútkeresést”. Az Új Generáció alapcélkitűzése így lehetetlenné vált, hiszen a fiatalok éppen az SZDSZ megújításán ügyködtek. A keményhangú nyilatkozat azt is megemlíti, hogy az SZDSZ politikája többé nem vállalható számukra.

Gusztos Péter blogbejegyzése
„Minden körülményt mérlegelve, komoly megfontolás után arra a döntésre jutottam továbbá, hogy a tisztújításon más tisztségért sem indulok, jelen helyzetben az újonnan megválasztott ügyvivői testületnek sem szeretnék tagja lenni.
Szívből kívánom, hogy tévedjek, de a június 7-e óta eltelt időszak arról győzött meg, hogy az SZDSZ saját politikai hibáival szembenézni, rossz beidegződésein változtatni, egyszóval megújulni képtelen párt, melyben már nincs meg az a közösségi ambíció, hogy a magyar liberalizmus önálló képviseletére vállalkozzon.
Az önpusztító belső szekértábor-harcok megszüntetése minimális feltétele lett volna a kilábalásnak, ehhez képest a tisztújítás menete a kisgazda bohózatokat idézi.”
Az SZDSZ szétcsúszása azonban nem áll meg. Szerdán Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes jelentette be a blogján, nem vállalja a Fodor Gábor lemondása miatt üresen maradt pártelnöki tisztséget. Indoklásában a következőt írja: „a múlt héten kiderült, az általa korábban megfogalmazott politikai, személyi, szervezeti feltételek teljesülésére nyilvánvalóan nincs esély". Azt is hozzátette, az SZDSZ szerinte egy megújúlni képtelen párt, amely nem tud szembenézni a saját hibáival.

„Tovább is van, mondjam még?”

A sornak azonban még nincs vége. A szombati országos tanács (ot) ülésén kiderült, nem is szétszakadásról inkább szétszéledésről van szó. A százfős ot gyülésén ugyanis eleve nem jelent meg csak 61 liberális. Olyanok nem vettek részt a gyűlésen mint Gusztos Péter, Fodor Gábor, Kóka János, Szent-iványi István.

Mikor kiderült, napirendi pont lenne Kóka János frakcióvezetői tisztségről való leváltása, akkor 20 fő elhagyta a helyszínt, így határozatképtelen lett a tanács. Hiába szavazták tehát meg (a maradék 41-ből 41-en) Kóka leváltását, az így nem volt jogszerű. Ezután jött a vagyonadóról szóló kalamajka is.

Kik a vezetők?


Az SZDSZ nagyon súlyos helyzetbe került. Ennek természetesen több komoly oka is van, a legfontosabb azonban a vezetésképtelenségben keresendő. Azaz nem lehet tudni, mi is az SZDSZ. Azzal, hogy az országos tanács ülése ilyen kínosan alakult, azt jelenti, hogy nincs aki felhatalmazza a vezetőket a további teendőkre.

Persze ha nincs vezető, akkor nincs kit felhatalmazni. Azzal, hogy Fodor Gábor lemondott, teljesen átláthatatlanná vált, hogy ki mondja ki a végső szót. Sokan Kóka Jánosra gondolnak, merthogy ő erőltette a vagyonadó és a kormány mellett való kiállást a hétfői szavazáson és ez sikerült is neki.

Ám ne felejtsük az SZDSZ szürke eminenciása valójában Pető Iván. Sokak szerint a háttérből ő határozta meg a liberális párt politikáját már hosszú ideje. Aztán ne felejtsük ki Horn Gábort, a nagy túlélőt, aki mindig ott sertepertélt az elnökség körül, a napi teendőket mind ő végezte, megkerülhetetlen személlyé téve magát.

Szembenézés-hiány

Az ot ülés jó lehetőség lett volna, hogy egy szélesebb felhatalmazást kapjon az elnökség, sőt, hogy a leendő elnökjelölt személyéről is döntsenek. Ez azonban nem állt a vezetők (bárkik is legyenek azok) érdekében. Mert ezzel kikerülhetett volna a kezükből a hatalom, és színt kellett volna vallani. Azaz ki kellett volna mondani, hogy támogatják-e tovább a kormányt, vagy nem? Akarnak-e előrehozott választást, vagy nem? Meg akarnak-e újulni, vagy nem?

Mindezen döntések meghozatala egy bizonyos körnek nem érdeke. Ez a kör nyilvánvalóan azokból áll, akik a politikát már nem a társadalom és az ország fejlődése miatt választják, hanem csupán a hatalmi pozíciók, az egyéni érvényesülés, a gazdasági jólét elérése miatt. Ezek a megélhetési politikusok nem akarnak kikerülni a parlamentből és a párt vezetéséből, ezért minden cselekedetükkel megpróbálják elodázni a szükséges hatalom- (és nyilvánvalóan generáció-) váltást.

Nincs utánpótlás

És itt lesz igazán fontos Gusztos Péter, mint a fiatal liberális generáció képviselője, vagy az Új Generációs politikusok. Mert, azzal, hogy ők vállalhatatlannak ítélik meg a pártot, ennek a pártnak annyi. De legalábbis nagy szarba került. Pető, Kuncze, Demszky, vagy Magyar Bálint képtelen lesz egyedül (de együtt sem) összetartani a „bandát”, nemhogy bejuttatni a Parlamentbe. Kóka egyedül meg végképp.

Július 12-én lesz a párt országos küldöttgyűlése. Nagyon valószínű azonban, hogy már nem az utolsó, inkább az utolsó utáni esély az SZDSZ számára. Egyelőre úgy néz ki, képtelenek lesznek élni vele.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

szamuráj
2009. július 2. 09:41
guszotos képviseli a szellemi, erkölcsi nívót az szdszben! A pártja élére állhatna és kivezethetné őket! / az országból/ De sajnos nincs ilyen szerencsénk! Most kellene Kunczének elő állni, és az általa oly' jó szível ajánlott bizonyos ciánkapszulát kiosztani párt társai között! Természetesen előtte lemondanának a 7 év alatt jogtalanul, összeharácsolt vagyonukról. Ezt az országot gazdasági, erkölcsi romlásba döntötték léptet-nyomon megzsarolva a koalíciós társukat! Sajnos fogunk még velük találkozni más pártok színeiben!
PAPO
2009. július 1. 16:06
elmein kőnyű!!!! hol vannak a felelősök, hol vannak a tolvajok?????? hova lett a rengeteg kölcsön????
ki a felelős????
balogGY
2009. július 1. 13:27
Nade ki jön helyettük?
Valakinek csak el kellene vezetgetnie ezt a szekeret...
bagi
2009. július 1. 12:59
Már éppen ideje, hogy elhúzzanak a francba és eltűnjenek a Parlamentből - bár ez a pártok többségére is igaz lenne. Elcseszett ország, levitézlett pártokkal. Én a jobb?oldalnak sem hiszek már...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását