Szétszéled az SZDSZ?

Nyakig ül az SZDSZ a trágyában. És egyre inkább úgy tűnik mindenki szétszéled, aki ki tudná ebből a húzni. A fiatalok egységesen fordítottak hátat, Gusztos Péter pedig szerdán mondta meg a frankót.

Testületileg lemondott az SZDSZ Új Generációjának elnöksége kedden. Ezt a fiatalok azzal indokolták, hogy a választási kudarc óta eltelt időben„az SZDSZ egy része mindent megtett azért, hogy ellehetetlenítse a helyzetértékelést és a kiútkeresést”. Az Új Generáció alapcélkitűzése így lehetetlenné vált, hiszen a fiatalok éppen az SZDSZ megújításán ügyködtek. A keményhangú nyilatkozat azt is megemlíti, hogy az SZDSZ politikája többé nem vállalható számukra.

Gusztos Péter blogbejegyzése
„Minden körülményt mérlegelve, komoly megfontolás után arra a döntésre jutottam továbbá, hogy a tisztújításon más tisztségért sem indulok, jelen helyzetben az újonnan megválasztott ügyvivői testületnek sem szeretnék tagja lenni.
Szívből kívánom, hogy tévedjek, de a június 7-e óta eltelt időszak arról győzött meg, hogy az SZDSZ saját politikai hibáival szembenézni, rossz beidegződésein változtatni, egyszóval megújulni képtelen párt, melyben már nincs meg az a közösségi ambíció, hogy a magyar liberalizmus önálló képviseletére vállalkozzon.
Az önpusztító belső szekértábor-harcok megszüntetése minimális feltétele lett volna a kilábalásnak, ehhez képest a tisztújítás menete a kisgazda bohózatokat idézi.”
Az SZDSZ szétcsúszása azonban nem áll meg. Szerdán Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes jelentette be a blogján, nem vállalja a Fodor Gábor lemondása miatt üresen maradt pártelnöki tisztséget. Indoklásában a következőt írja: „a múlt héten kiderült, az általa korábban megfogalmazott politikai, személyi, szervezeti feltételek teljesülésére nyilvánvalóan nincs esély". Azt is hozzátette, az SZDSZ szerinte egy megújúlni képtelen párt, amely nem tud szembenézni a saját hibáival.

„Tovább is van, mondjam még?”

A sornak azonban még nincs vége. A szombati országos tanács (ot) ülésén kiderült, nem is szétszakadásról inkább szétszéledésről van szó. A százfős ot gyülésén ugyanis eleve nem jelent meg csak 61 liberális. Olyanok nem vettek részt a gyűlésen mint Gusztos Péter, Fodor Gábor, Kóka János, Szent-iványi István.

Mikor kiderült, napirendi pont lenne Kóka János frakcióvezetői tisztségről való leváltása, akkor 20 fő elhagyta a helyszínt, így határozatképtelen lett a tanács. Hiába szavazták tehát meg (a maradék 41-ből 41-en) Kóka leváltását, az így nem volt jogszerű. Ezután jött a vagyonadóról szóló kalamajka is.

Kik a vezetők?


Az SZDSZ nagyon súlyos helyzetbe került. Ennek természetesen több komoly oka is van, a legfontosabb azonban a vezetésképtelenségben keresendő. Azaz nem lehet tudni, mi is az SZDSZ. Azzal, hogy az országos tanács ülése ilyen kínosan alakult, azt jelenti, hogy nincs aki felhatalmazza a vezetőket a további teendőkre.

Persze ha nincs vezető, akkor nincs kit felhatalmazni. Azzal, hogy Fodor Gábor lemondott, teljesen átláthatatlanná vált, hogy ki mondja ki a végső szót. Sokan Kóka Jánosra gondolnak, merthogy ő erőltette a vagyonadó és a kormány mellett való kiállást a hétfői szavazáson és ez sikerült is neki.

Ám ne felejtsük az SZDSZ szürke eminenciása valójában Pető Iván. Sokak szerint a háttérből ő határozta meg a liberális párt politikáját már hosszú ideje. Aztán ne felejtsük ki Horn Gábort, a nagy túlélőt, aki mindig ott sertepertélt az elnökség körül, a napi teendőket mind ő végezte, megkerülhetetlen személlyé téve magát.

Szembenézés-hiány

Az ot ülés jó lehetőség lett volna, hogy egy szélesebb felhatalmazást kapjon az elnökség, sőt, hogy a leendő elnökjelölt személyéről is döntsenek. Ez azonban nem állt a vezetők (bárkik is legyenek azok) érdekében. Mert ezzel kikerülhetett volna a kezükből a hatalom, és színt kellett volna vallani. Azaz ki kellett volna mondani, hogy támogatják-e tovább a kormányt, vagy nem? Akarnak-e előrehozott választást, vagy nem? Meg akarnak-e újulni, vagy nem?

Mindezen döntések meghozatala egy bizonyos körnek nem érdeke. Ez a kör nyilvánvalóan azokból áll, akik a politikát már nem a társadalom és az ország fejlődése miatt választják, hanem csupán a hatalmi pozíciók, az egyéni érvényesülés, a gazdasági jólét elérése miatt. Ezek a megélhetési politikusok nem akarnak kikerülni a parlamentből és a párt vezetéséből, ezért minden cselekedetükkel megpróbálják elodázni a szükséges hatalom- (és nyilvánvalóan generáció-) váltást.

Nincs utánpótlás

És itt lesz igazán fontos Gusztos Péter, mint a fiatal liberális generáció képviselője, vagy az Új Generációs politikusok. Mert, azzal, hogy ők vállalhatatlannak ítélik meg a pártot, ennek a pártnak annyi. De legalábbis nagy szarba került. Pető, Kuncze, Demszky, vagy Magyar Bálint képtelen lesz egyedül (de együtt sem) összetartani a „bandát”, nemhogy bejuttatni a Parlamentbe. Kóka egyedül meg végképp.

Július 12-én lesz a párt országos küldöttgyűlése. Nagyon valószínű azonban, hogy már nem az utolsó, inkább az utolsó utáni esély az SZDSZ számára. Egyelőre úgy néz ki, képtelenek lesznek élni vele.