2024. április 27. - Zita

Kinek a jelöltje fogja vezetni az SZDSZ-t?

Ki akar vezetni egy olyan pártot, amely borítékolhatóan nem jut be a Parlamentbe, és négy év múlva való befutása is erősen kérdéses, mivel riválisai folyamatosan erősödnek. Természetesen azok, akik eddig is benne voltak.
2009. június 25. csütörtök 19:18 - Pásztor Balázs
Az SZDSZ helyzete

Ha enyhén akarnánk fogalmazni, akkor azt mondhatnánk, az SZDSZ szénája nem túl rózsás. Ha kicsit durvábban, akkor azt, hogy a szabad madarak grillcsirkeként, csonttörő reccsenéssel landoltak az EP választás aszfaltján. A 2,1 százalékos eredmény azonban még jónak mondható, ha megnézzük a legfrissebb, Századvég-Forsense felmérést. Ebből az derül ki, hogy az összes megkérdezettnek 0,5, a biztosan szavazó pártot választóknak pedig 1 százaléka szavazna a liberálisokra, ami talán még arra is kevés, hogy az állami támogatást megkapják (ez 1 százalék után jár).

Így nem meglepő, hogy az SZDSZ-en belül kisebbfajta káosz uralkodik: egyesek szerint mindenkinek le kéne mondania, és átadni a helyet a fiataloknak (Eörsi Mátyás), mások egyszerűen otthagyták az ügyvivői testületet (Léderer András és társai), megint mások csak nem hajlandóak megszólalni (Kóka János).

Mindenesetre az Országos Tanács során július 4-re rendeltek el rendkívüli küldöttgyűlést, ahol tisztújíthatnak, és a lemondott pártelnök (Fodor Gábor) helyett is újat választhatnak. Csakhogy ekkora csak a jelöltállítási határidőket lekésve tudták volna megtartani a gyűlést, így az egészet eltolták július 12-ére.

Ki lesz az elnök?


A nagy kérdés most az, hogy ki vállalja el ama nem túl hálás, ám roppant felelősségteljes munkát, hogy a párt elnöke legyen, s a szabad madarat főnixként feltámassza hamvaiból. Az egészre nem meglepő módon mindössze három jelentkező akadt, miután egy jó páran (Szent-Iványi István, Léderer András, Gulyás József) visszamondták. Azonban mind a három ember mögött egy-egy „nagy név” áll.

Kóka János az orvosként dolgozó Badacsonyi Szabolcsot indítja a küzdelembe. Előnyére válik hogy a köztudatban annyira nem ismert - így nincs alapból bukásra ítélve - azonban a párton belül neve korántsem ismeretlen. A Budai Gyermekkórház volt vezetőjének a neve egészségügyi államtitkárként is felmerült 2007-ben, jelenleg a III.kerület liberális frakcióját vezeti, de az Országos Tanács és a budapesti választmányban is elnökségi tag. Ő is támogatja a komplett megújítást, ám annak inkább a pragmatikusabb változatát.

Fodor Gábor
a jóval több ismertséggel - és ekképp kevesebb népszerűséggel rendelkező - Gusztos Pétert indítaná - bár itt az indítás kimerül abban, hogy nézeteik többnyire egyeznek és feltehetőleg Gusztos élvezi Fodor támogatását. A posztjáról lemondott frakcióvezető-helyettes manapság a szinte naponta ellőtt Jobbik-ellenes felszólalásairól, és a gyűlöletbeszéd büntethetőségének támogatásával tűnt ki, de többször volt már olyan nyilatkozata amely „túl liberális” volt. Ezek általában a konzervatívnak számító magyarság erőteljes ellenzését váltották ki, ám a vérliberálisok kifejezetten kedvelik az urat, ami az 5 százalékra lehet hogy elég lenne. Már csak azért is, mert megválasztásával biztosan totális háború törne ki a Jobbikkal - amiből viszont nem biztos, hogy a madarak kerülnének ki győztesen.

Demszky Gábor áll minden valószínűség szerint Retkes Attila újságíró mögött. A SZDSZ leghatalmasabb emberének a reputációja az utóbbi négy évben követte a 4-es metró alagútásásnak útját - igaz nem akadt el annyiszor, hanem folyamatosan lejtett. Jelenleg ha akarna se tudna újra polgármester lenni - bár Tarlós István megszólalásai még mindig erős érveknek hatnak a megválasztása mellett -, így nyilván a pártelnöki posztért sem indul - ám a párton belüli befolyását nem akarja elveszteni. Retkes egyébként régebben a Magyar Hírlapban tevékenykedett, most a II. kerületi pártszervezetben mozog, és ahhoz az önostorozó csoporthoz tartozik akik a Gyurcsány-féle „elkúrtuk” dogmát zsolozsmázzák - ami viszont nem vált ki a népből bólogatáson kívül mást. Ismeretlensége azonban még a párton belül is példás, így teljesen tiszta lappal indulhat.

És ha van új elnök, akkor mi van?


Részlet Gusztos blogjából
Az új elnöknek időre van szüksége a nyugodt építkezéshez, és felhatalmazást kell kapjon arra, hogy vérátömlesztést hajtson végre a pártban. Ezért alapszabályunkban kell rögzíteni, hogy az elnöki mandátum három évre szól, s hogy a pártelnöknek vétójoga van a választókerületi elnökök, a képviselőjelöltek kiválasztásában és az országos lista első 10 helyére. (Alapszabályunk megadja ezt a lehetőséget a főpolgármester-jelöltnek a fővárosi önkormányzati lista első harmadára.) Az új elnök szinte reménytelen helyzetben veszi majd át a pártot. Csak akkor van esélye, ha egyértelmű támogatást és erős felhatalmazást kap. Mindezek miatt a fent megfogalmazott feltételek nem képezik politikai alku tárgyát. Felelősségteljesen csak akkor vállalhatom és vállalom el az elnöki jelölést, ha azok együttesen teljesülnek. (szabadhaza)
Eddig mindkét, a lehetséges elnökséget kommentáló jelölt - Retkes még nem kívánt megszólalni ez ügyben - csak akkor hajlandó elvállalni a posztot, ha a párt nagy többsége melléjük áll, és nem kell belső ellenzékkel is hadakozniuk. Tehát ha az SZDSZ képes egységes pártként fellépni, és együtt, belső fúrogatások nélkül tenni azért, hogy visszaszerezzék a választók bizalmát. A két nyilatkozónak teljesen igazuk van: hisz másképp feltehetőleg esélyük sincs.

Gusztos Péter - mint az blogjából kiderül - nem csak egységet kér, de azt is, hogy a pártelnök mandátuma tartson három évig, és hogy legyen vétójoga az országos lista első tíz helyén, valamint a választókerületi elnökök, és a képviselőjelöltek ügyében is. Célja az érdekemberek kirotálása is - ráadásul a fenti ügyekben nem fogad el semmilyen kompromisszumot. Az egész nem hat túl liberálisan, ám legalább megerősödne a párt.

Azonban ennél is nagyobb kérdés, hogy egységgel, egy elfogadott elnökkel és megújulással képes-e újra a levegőbe emelkedni a szabad madár. Mert mind a Bokros-féle MDF, mind az egyre sikeresebb LMP az SZDSZ még megmaradt szavazóit szipkázza el, így nem biztos hogy akár négy év múlva sikerül az 5 százalékot összehozni. Ám ha akkor sem megy, akkor a bukás véglegessé válik és az SZDSZ eltűnik a politikai süllyesztőben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását