2024. május 20. - Bernát, Felícia

Észak-koreai fegyverszállítmányt kergetnek az amerikaiak

A pentagon tovább figyeli azt az észak-koreai teherhajót, amely a megalapozott amerikai gyanú szerint, nagy tömegpusztító-fegyverrendszereket szállít dél-Ázsia katonai kormányzatának Mianmarba.
2009. június 25. csütörtök 08:05 - Tatai Gábor
Új barátok
Az amerikai és ázsiai diplomaták már régóta félreverik a vészharangot, hogy Észak-Korea és Mianmar között egy gyanús kereskedelmi és katonai együttműködés kezd kialakulni. A ’80-as években észak-koreai ügynökök végeztek a Mianmarba látogató dél-koreai miniszterekkel, ekkor válaszul a mianmari kormány megszakította a diplomáciai kapcsolatait északkal. Az elmúlt évben, szinte teljesen váratlanul, Mianmar nagykövetséget nyitott Phenjanban. India Amerikával együttműködve, tavaly augusztusban megtagadta az észak-koreai Air Kory jet légitársaságnak az engedélyt, hogy az ország légterét használja, mivel Mianmaron keresztül Iránnak akart rakétaalkatrészeket szállítani. Az elmúlt hónapokban az észak-koreai katonai ellátmányozás soha nem látott módon vált tevékennyé Mianmaron belül, bár az itteni nukleáris programról keringő kósza pletykákat a katonai kormányzat hevesen tagadja.
A kommunista Észak-Koreáról már korábban is tudni lehetett, hogy a mianmari kikötőket és az ország légteret használja, hogy más országoknak – mint például Irán – szállítmányozzon fegyvereket – állítják az egykori és a jelenlegi hivatalos források Washingtonban. A mianmari katonai kormányzat is erről a zárt piacról halássza össze az olyan technológiákat, melyek akár a saját illegális atomprogramjához is felhasználhat. Az észak-koreai érintettség a mianmari nukleáris üzletekben dominánsan aktívvá vált – tudatják az amerikai, az ázsiai, és az ENSZ hivatalos jelentései is. Ugyan ezek a források számolnak be arról is, hogy észak-koreai munkások segédkeznek az új mianmari fővárost, Naypyitaw-t környező földalatti alagútrendszer kiépítésénél, mely a gyanú szerint szintén titkos katonai installációnak készül.

A Kang Nam nyomában

A Pentagon hétfőn jelentette be, hogy az amerikai haditengerészet tovább követi az észak-koreai teherhajót, a Kang Nam-ot, melyjel Észak-Korea azt az alig egy hónapja életbe léptetett ENSZ szankciót próbálgatja, amelyben a nemzetközi szervezet elhatározta, hogy irgalmatlanul a Phenjani fegyverüzletek nyakára helyezi a kardot. A Kang Nam múlthét szerdán futott ki egy északi kikötőből, amikor az USS John S. McCain tengeri farkasként eredt a déli irányban Mianmar felé úszó szállítmány útjába. Nem sokkal később egy másik amerikai romboló, az USS McCampbell is vérszagot fogott, amely azóta már egy P-3-as felderítőgép segítségével figyeli a Kang Nam által fodrozott hullámok legapróbbikát is.

A pentagoni jelentések szerint, az irányítható rakétákkal felfegyverzett rombolók még nem kaptak utasítást, hogy feltartóztassák a koreai teherhajót, erre egyenlőre még engedélyt sem kértek. „Jelenleg csak megfigyeljük” – hangzik a hivatalos kommüniké. Az észak-koreai elemzők szerint a tengeri macska-egér játék csak arra világít rá, hogy mennyire gyenge az ENSZ Biztonsági Tanács új szankciója, amely egyedül azt teszi lehetővé a tagországoknak, hogy a megvizsgálják, milyen zászlók alatt futott ki ez vagy az a hajó, ebből vagy abból az öbölből. Mivel Észak-Korea az ellenőrzéshez semmiképpen nem fog hozzájárulni, az Egyesült Államok haditengerészetének semmilyen törvényes lehetősége nincs a hajót megállítani, vagy rakományát átvizsgálni.

Phenjan atomhatalomként fenyegetőzik

Észak-Korea hétfőn hivatalos úton figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államokat, hogy atombombával rendelkezik, és bármiféle ellene irányuló agressziót habozás nélkül meg fog torolni. A már korábban is számos fegyverszállítmányozásban érintett teherhajó, a legfrissebb lapértesülések szerint Szingapúron keresztül fogja a mianmari partokat megközelíteni. Phenjan előre tudatja, ha útközben bármi történik a hajóval, vagy törvénytelen úton kívánják a szállítmánya felett az ENSZ szankcióit érvényesíteni, háborús cselekményként fogja értelmezni. Az északi beharangozót a dél-koreai lapok teljesen „nevetségesnek” minősítették, már csak a gondolata is „nonszensz”, hogy Észak-Korea bármilyen fenyegetést jelenthetne Amerika számára.

„Mióta országunk büszke atomhatalom, az Egyesült Államoknak jobban meg kellene fontolnia, hogy pontosan kivel van dolga” – idézik szöuli lapok az északi kommentátort, aki így folytatta: Súlyos hiba lenne Amerika számára, ha azt gondolná, hogy sérthetetlen maradna egy a koreai-félszigeten kirobbantott háború esetén”. Az északi fenyegetés szinte teljesen reakció nélkül maradt, hovatovább, mivel az ENSZ szankció nem igazán életképes, Amerika most arra próbálja ösztönözni az Sárga-tenger széli országokat, hogy működjenek együtt a Bush-korszak hathatós biztonságpolitikai kezdeményezésével, mely jogilag lehetővé teszi a partnereknek, hogy a saját területükre lépő tömegpusztító-fegyverszállítmányokat elkobozzák. Ha Amerikának nem is, de a szingapúri hatóságoknak jogában állna hogy átkutassa, és lefoglalja a Kang Nam ˝piszkos˝ rakományát…
Forrás: HírExtra / The Wall Street Journal / Times of India
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását