2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Atomi toll

Cseh, japán és spanyol kutatók megalkottak egy olyan módszert, amelynek segítségével atomokkal írhatnak szilárd anyagok felszínére. A jövő chip-generációjának alapjául szolgáló vadonatúj szerkezetek elkészítésében használhatják az atomi tollat, melyről a
2008. október 18. szombat 14:19 - Hírextra
A nemzetközi kutatócsoport a Science című tudományos magazin legutóbbi számában mutatta be az "atomtollat". Demonstrációjukban a szilícium vegyjelét, az Si-t írták fel egy szilárd anyag felületére, "tintaként" szilícium atomokat használva. A szilícium az oxigén után a Föld második legelterjedtebb eleme, a földkéreg mintegy negyede ebből az elemből áll, de a természetben szilícium-dioxid formájában található meg. A szilícium ma az elektronikai ipar, a félvezetőgyártás legfontosabb eleme.

A kísérletet szobahőmérsékleten végezték, ez azt jelenti, hogy a módszernek igen széles felhasználási lehetőségei képzelhetők el a gyakorlati életben. Az a tény, hogy szilárd anyagok felületére meghatározott atomokat fel lehet vinni, lehetővé teszi, hogy megrendelt tulajdonságú nanoszerkezeteket hozzanak létre.

A kutatók az úgynevezett dinamikus atomi erő mikroszkópot (dAFM) használták az atomi méretű műveletek során. Az általuk javasolt módszerben a mikroszkópot egyfajta atomtollként alkalmazzák, különböző kémiai elemeket tartalmazó félvezető felszínére írtak már vele eddig sikeresen. Mindez lehetővé teszi, hogy meghatározott fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkező, összetett nanoszerkezeteket alkossanak meg.

A legelső, különféle atomokkal végzett sikeres műveletet pásztázó alagútmikroszkóp (STM) segítségével Don Eigler és kutatócsoportja végezte el 1989-ben az IBM laboratóriumában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását