2024. május 17. - Paszkál

Marad a PSZÁF irányítási mechanizmusa

Visszavonta a parlament gazdasági bizottsága azt a módosító indítványt, amelyben azt kezdeményezte volna, hogy a jelenlegi legalább három, legfeljebb öt tagból álló felügyeleti tanács helyett a miniszterelnök által javasolt és a köztársasági elnök által hat évre kinevezett vezető irányítsa a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF).
2009. június 22. hétfő 16:40 - HírExtra
A gazdasági bizottság hétfői ülésen vonta vissza a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényjavaslathoz korábban benyújtott módosító indítványát. Az MTI információi szerint mindkét lépésre a kormány kérte a bizottságot.

A PSZÁF irányítását megváltoztató indítvány okafogyottá vált, hiszen a Felügyeleti Tanács elnöke, Farkas István múlt csütörtökön lemondott, a lemondást július 1-jei hatállyal Bajnai Gordon miniszterelnök elfogadta.

Az Országgyűlés hétfőn szavaz a jogszabályhoz benyújtott módosító indítványokról.
A gazdasági bizottság által készített módosítás egyébként azzal indokolta a változtatást, hogy az megerősítené a PSZÁF működésének függetlenségét: a felügyelet elnökének elmozdításához a Magyar Nemzeti Bank elnökénél alkalmazott eljárást követeli meg, vagyis a felmentésre csak a kapcsolódó munkajogi vita jogerős lezárását követően kerülhet sor.

A javaslat szövege szerint a PSZÁF felügyeleti tanácsának elnöke a jegybankelnök 2008. évi fizetésének 30 százalékát, a felügyeleti tanács többi tagja pedig annak 12,5 százalékát veheti kézhez egy összegben, a megbízatás megszüntetését követő napon. A módosítás az MNB elnöke jövedelmének 40 százalékában határozza meg a PSZÁF elnökének éves illetményét, míg a PSZÁF két elnökhelyettese a jegybankelnök fizetésének 25 százalékára számíthat.

A MTI szombati információi szerint szakértői konzultáció kezdődik a Nemzetközi Valutalappal, a Világbankkal és a Magyar Nemzeti Bankkal arról, hogyan lehet növelni a pénzügyi felügyelet hatékonyságát. A kormány nem tett le arról az igényéről, hogy világos felelősségi és egyértelmű irányítási rendszer jöjjön létre, amelyre a parlament őszi ülésszakának kezdetén tesz javaslatot a kabinet - fogalmaztak az MTI-nek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását