2024. május 18. - Erik, Alexandra

Borítja a pénztervezetet a Margit híd felújítása

Költségvetési átcsoportosítások elfogadását javasolja a Margit híd felújításához szükséges további több mint 17 milliárd forint előteremtésére a Főpolgármesteri Kabinet a Fővárosi Közgyűlésnek - ismertették a testület hétfői ülésének résztvevői az elfogadott álláspontot az MTI-vel.
2009. június 22. hétfő 16:44 - HírExtra
A kabinet elvetette azt az elképzelést, hogy a következő két évben újabb hitellel biztosítsák ezt a pénzt.

A városvezetés elé már alternatívaként sem került az a korábban felmerült javaslat, hogy az 1-es és a 3-as villamosvonal meghosszabbításának elhagyásával teremtsék elő a hiányzó pénz nagy részét. A kabinet az M5-ös és az Ipacsfa út közötti összeköttetés elhagyásával 3,2 milliárd forintot, a kerékpárút-építésre elkülönített keret csökkentésével 2,3 milliárdot, az egyéb hidak felújításra szánt keret csökkentésével pedig 13 milliárd forintot javasol átcsoportosításra 2009-2011 között a Margit híd felújítására.

A főváros ez évi költségvetésében a Margit híd felújítására 13 milliárd forint szerepel. A híd felújítására kiírt közbeszerzésről szerdán kellene eredményt hirdetni. A városvezetés azonban a múlt héten már kezdeményezte a szakbizottságnál, hogy 30 nappal hosszabbítsák meg az eljárást. A közgyűlés csütörtökön dönt a pluszforrásról, az eredményhirdetést is mielőbb meg lehet tartani.

Az MTI információi szerint a tenderen a Strabag-Hídépítő Zrt. konzorciuma áfa nélkül 21 milliárd forintos, a Vegyépszer vezette konzorcium ugyancsak áfa nélkül 22 milliárd forintos ajánlatot tett. Ez utóbbi ajánlat várhatóan érvénytelen lesz, mivel hiányos a pályázat.

A városvezetés megerősítette azt a korábbi álláspontját, miszerint a híd felújítása nem halasztható, mivel várhatóan egy új közbeszerzés esetén sem érkezne több ajánlat a felújításra, a műemléki jellegű rekonstrukció bonyolultsága miatt.

A Margit híd rekonstrukciójához 2007 novemberében biztosított 6 milliárd forintot a kormány egy 2006-os rendelete alapján. Eszerint egyedileg, pályáztatás nélkül adhat támogatást a kormány az EU Strukturális Alapjából a kiemelt projektekhez. A közgyűlés idén januárban hagyta jóvá a hídfelújítás 13 milliárd forintos engedélyokiratát. A híd teljes felújításának tervezését 2006 júliusában a Főmterv nyerte el 300 millió forintért. A Főmterv 2007-ben mintegy 21 milliárd forintos mérnökárat jelzett, s ez tartalmazta az áfát és a tartalékkeretet is.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes a magas mérnökár miatt 2007 novemberében a felújítás műszaki tartalmának csökkentését igényelte.

A minimumváltozat nettó 10,5 milliárd forintot, az áfával és a tartalékkal együtt 16 milliárd forintot tartalmazott. Ezt tovább mérsékelték és így végül is 12 milliárd forintos hídfelújítási elképzeléshez kérte a főváros a 6 milliárdos EU-támogatást. Egyes feladatokat, például a szobrok helyreállítását, az ideiglenes villamospályák kétszeri megépítését és a tartalékkeretet külön finanszírozta volna a főváros. Az útfelújításhoz egyéves tárgyalássorozat után idén januárban adott szakhatósági hozzájárulást a II. kerület.

A városvezetést májusban tájékoztatta Hagyó Miklós arról, hogy az ajánlati ár akár 50 százalékkal is nagyobb lehet a 2007-es becsült költségeknél. A tenderbontás után kiderült, hogy a két pályázó egyaránt áfa nélkül 20 milliárd forintnál drágábban végezné el a munkát, s ez az összeg nem tartalmazza a tartalékkeretet, az ideiglenes vágányépítéseket és a szobrok felújítását sem.

Hagyó Miklós a kabinet elé június elején benyújtott helyzetértékelőjében emlékeztetett arra, hogy a főjegyzővel együtt ő is felhívta már korábban a kabinet figyelmét a felújítási költség forráshiányára, a korrekció azonban elmaradt.

Hagyó Miklós egyebek közt a szűk felújítási határidőben, a konzorciumban történő ajánlatadásban, az átalányárazásban és abban látja a drágulás okát, hogy a híd állapota miatt a főváros előnytelen alkupozícióba került. A nettó 20 milliárd forintnál magasabb ajánlati árat azonban még ez sem magyarázza - jegyezte meg a főpolgármester-helyettes.

A főpolgármester-helyettes korábban arról is tájékoztatta a városvezetést, hogyha most biztosítják a felújításhoz a pénzt, a közbeszerzés nyertesével júliusban szerződést lehetne kötni. Ez alapján jövő év augusztusára megvalósulna a rekonstrukció. Egy új közbeszerzés esetén 2010 tavaszán kezdődhetne meg a Szabadság híd felületénél mintegy négyszer nagyobb Margit híd rekonstrukciója.

Bagdy Gábor, a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség társelnöke korábban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy önkormányzati vizsgálatot kezdeményeznek a botrányos előkészítés, illetve amiatt, hogy a főváros költségvetésében 13 milliárd forinttal jelzett felújítás várhatóan csak 30 milliárd forint körüli összegből valósulhat meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását