2024. április 19. - Emma

Új, fiatal miniszterelnök-jelöltet akar az MSZP

Az MSZP júliusi kongresszusának öt tézist kell megvitatnia, ezek a párt előtt álló legfontosabb feladatokról szólnak - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke budapesti sajtótájékoztatóján vasárnap.
2009. június 21. vasárnap 15:47 - HírExtra
A politikus szerint a szocialistáknak új, fiatal miniszterelnök-jelöltre van szüksége, aki alkalmas arra, hogy megállítsa a politika iránti általános bizalomvesztést. Lendvai Ildikó a tézisek közzé sorolta, hogy a július 4-i kongresszuson az MSZP szögezze le: továbbra is töretlenül támogatja a kormányt a gazdasági válságkezelésben. A második tézis szerint a társadalmi válság megelőzésében az MSZP-nek, mint baloldali pártnak kell programot adnia - ismertette a politikus.

A pártelnök elmondta, a kongresszusra konkrét intézkedési tervet terjesztenek elő a közbiztonság, a szociális biztonság és a morális biztonság területén. Közölte, az MSZP legfelső döntéshozó szervének el kell indítania a választási program készítését, ki kell tűznie az új miniszterelnök megtalálásának határidejét, amely egy nyár végi, ősz eleji kongresszuson meg is történhet. Az ötödik tézis szerint a párton belül is szövetségépítésre van szükség, olyan munkaformákat javasolnak majd, amely biztosítja a párton belüli lehető legszélesebb együttműködést - fűzte hozzá.

A politikus úgy fogalmazott: "az MSZP számára az a feladat, és ezen a kongresszuson azt szeretnénk megalapozni, hogy újraépítsük kapcsolatainkat a választókkal és újraépítsük a belső működképességünket a pártban." Arra a kérdésre, hogy a kongresszuson számít-e bizalmi szavazásra, Lendvai Ildikó közölte: a kongresszuson kell megalkotni a következő időszak politikai menetrendjét, ennek több alternatívája is lehet, a forgatókönyv első pontjában azonban biztos, az egy nyár végi, ősz eleji programkészítésről és miniszterelnök-jelölésről szól.

Hozzátette: abban a kongresszus szabadon dönthet, hogy ezek mellett "a vérfrissítés, a fiatalítás és a személyi megújulás" egyéb formáiban milyen menetrendet választanak. Megjegyezte, ő maga nem a bizalmi szavazást támogatja, de azzal egyetért, hogy a kongresszus döntse el, ebben a menetrendben, mikor van szükség tisztújításra.
Lendvai Ildikó az öt tézis egyikéről, a konkrét intézkedési tervről szólva közölte azt is, a közbiztonság területén olyan törvénymódosítást kezdeményeznek, amely nem csupán a húszezer forint felett, hanem az alatt is bűncselekménynek minősíti a tulajdon elleni vétségeket. Elmondta, javasolják a kormánynak, hogy növeljék meg az önkormányzatok lehetőségét a helyi biztonság fenntartásában.

"Nemet mondunk a csendőrségre és a Magyar Gárdára, de igent mondunk az önkormányzati szerepkör megerősítésére, a polgárőrség és a rendőrség rendezett körülmények között zajló munkamegosztására" - fogalmazott. A pártelnök azt mondta, a szociális biztonság területén az Út a munkához program kiterjesztésével javasolják azt, hogy a programba vállalkozások is bekapcsolódhassanak, ha az önkormányzattal szerződést kötnek a közfoglalkoztatás érdekében. Hozzátette: javasolják a száz leghátrányosabb kistérség romatelepeinek rendbetételét uniós források bevonásával.

Lendvai Ildikó a morális biztonságról szólva közölte, lesznek javaslataik a kríziskezelő alap forrásainak kitágítására, de ahhoz maguk is hozzájárulnak, a kongresszuson pedig gyűjtést szerveznek a több mint ezer küldött és meghívott körében. Javasolják, hogy amikor az állam szerződést köt munkahelymegtartó támogatásra egy vállalkozással, akkor írjon elő a menedzsment számára konkrét követelményeket, amelyek arányos áldozatvállalást jelentenek a társadalmi válság kezelése érdekében - tette hozzá.

A pártelnök szerint az MSZP választási programjának is a biztonságról kell szólnia, de egyben modernizációs programnak is kell lennie, mert a nagy ellátórendszerek biztonsága csak így őrizhető meg, de egyben munkavállaló-, kisember- és nyugdíjaspárti programnak is kell lennie. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: "túl halvány volt az MSZP eddigi arcán az a baloldali karakterjegy, ami a kisemberek hétköznapi biztonságvágyát, napi konfliktusainak megoldását is tudja segíteni." Véleménye szerint az MSZP-nek meg kell őriznie progresszív arcát, de új eszközöket kell találni egy kisember-, munkavállaló- és nyugdíjaspárti politikához.

Elmondta, ehhez az új programhoz új arcokra is szükség van. Közölte, a miniszterelnök-jelöltnek a legszigorúbb morális és politikai követelményeknek kell megfelelnie, egy olyan emberre van szükség, akinek "elkötelezettsége és nagy ügye van, de nincsenek ügyei, morálisan nem támadható". Úgy vélte, több ilyen fiatal is van az MSZP-ben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását