2024. április 20. - Tivadar

Nem tárgyaltak a költségtérítésre vonatkozó javaslatról

Az előzetes tervekkel ellentétben nem tárgyalt a Felsőoktatási Kerekasztal szerdán a rektorok hallgatói költségtérítésre vonatkozó javaslatáról - derült ki a testület ülése utáni sajtótájékoztatón, Budapesten.
2008. május 1. csütörtök 07:33 - Hírextra

Hiller István szakminiszter elmondta, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) javaslatára szakértői csoportokat hoznak létre. E munkacsoportok összegyűjtik majd a tapasztalatokat, s javaslatokat tesznek a költségtérítéses és államilag finanszírozott hallgatói státusz közötti átjárhatóság, a hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási tanulmányai, szociális helyzete kérdéskörökben.

A szakértői csoportokban a minisztériumi szakemberek mellett a hallgatók, a rektorok, a felsőoktatási szakszervezetek, a doktoranduszok és a nagycsaládosok képviselője is részt vesz majd.

A miniszter előrelépésként értékelte a szerdai megbeszélést, mint mondta, a felek álláspontja közeledett egymáshoz. Hozzátette: optimistább, mint amilyen két hónappal ezelőtt volt.

"Ez egy kis lépés, de a kis lépésekből áll össze a tényleges előremenetel" - fogalmazott Hiller István.
Kérdésre válaszolva közölte, hogy az ülésen nem volt szó a hallgatói költségtérítésekről semmilyen formában. Nem volt szó arról sem, hogy a fizetendő költségtérítést szétterítsék a hallgatók között - szögezte le.

Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke elmondta: javaslatukhoz, hogy vegyék le a rektorok javaslatát a napirendről, öt szervezet csatlakozott.

Emlékeztetett arra, a HÖOK már 2006-ban javasolta, hogy törvényben szabályozzák a költségtérítéses és az államilag finanszírozott hallgatói státusz közötti átjárhatóságot.

A rektori konferencia egyetemi tagozata legközelebbi ülésén részt vesz majd a HÖOK is.
Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke közölte: támogatják a három munkabizottság felállítását, és kiemelt fontosságúnak tartják, hogy a hallgatói esélyegyenlőség, az esélyteremtés érdekében fogjanak össze a civil szervezetekkel is.

A költségtérítéses és az államilag finanszírozott hallgatók közötti differenciált átlépésekről elmondta: meg kell vizsgálni, hogy a törvényben rögzített 15 százalékos lehetőséggel az intézmények hogyan tudnak élni, s a tapasztalatok alapján lehet majd továbblépni.

Kis Papp László kezdeményezte, hogy a következő ülésen tárgyaljon a kerekasztal arról a szabad demokrata javaslatról, amelynek alapján ismét napirendre került a felsőoktatás, a tudomány esetleges privatizációja. Ezt az érdekvédő járhatatlan útnak nevezte.

A Rektori Konferencia múlt kedden, Gyöngyösön fogadta el javaslatát, amely "a költségvetésből támogatott hallgatói kör és a fizetendő költségtérítési rendszer átalakításáról" szól. Lényege, hogy 2009-től a rendszer bevezetéséig - vagyis 2010-ig - tartó átmeneti időszakban teljes átjárhatóság legyen az államilag finanszírozott és a költségtérítéses rendszer között, szemben a most érvényes 15 százalékos kvótával, s az adott év tanulmányi eredményétől függően évente lehessen meghatározni, hogy ki melyik képzési formában tanulhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását