2024. április 25. - Márk

Felújítják a pozsonyi várat

Kétmilliárd koronát különített el a pozsonyi vár felújítására a szlovák parlament. A restaurálás öt évig tart, s ez idő alatt Szvatopluk morva fejedelemnek lovasszobrot állítanak a várhegyen álló épület előtt.
2008. február 21. csütörtök 18:24 - Hírextra

Az 1811-ben leégett vár felújításának a terve annak idején többször felmerült, de csak a múlt század hatvanas éveinek végére tették ismét lakhatóvá. Az évtizedeken át elhúzódó felújítási munkák igen sok kívánnivalót hagytak maguk után.

A várban múzeumot nyitottak, itt kaptak helyett a parlament reprezentációs termei, a vár melléképületeiben pedig parlamenti irodákat rendeztek be, s a várfalak között pedig a Szlovák Nemzeti Múzeum egyik gyűjteménye látható, de alkalmi kiállításokat is rendeznek az eszményinek nem igazán mondható épületben, melynek falaiban, és az ott látható gyűjteményekben a penész igen sok kárt tesz. Néhány éve a vár észak-nyugati fala mentén újra megépítették az egykori épületsor "replikáit", ahol a parlamenti képviselők irodái kaptak helyett.

Pavol Paska házelnök csütörtökön, a felújításra kiírt közbeszerzési pályázat lejártának utolsó napján jelentette be a felújítás tervét. A kivitelező március végéig válik ismertté. A felújítás két részletben megy majd végbe: előbb a várpalotát, aztán a kiszolgáló épületeket és a várkertet teszik rendbe. Ha mindezzel elkészülnek, a vár és épületegyüttese nem csak az állami reprezentációt fogja szolgálni, hanem az idegenforgalom előtt is megnyitják, mert a Szlovák Nemzeti Képtár és a nemzeti múzeum gyűjteményének egy részét is itt akarják elhelyezni azzal együtt, hogy időszaki kiállításokat is rendeznek majd a robosztus falak között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását