2024. május 20. - Bernát, Felícia

Elhunyt Ágai Karola

Elhunyt Ágai Karola, a Magyar Állami Operaház örökös tagja; a Kossuth-díjas énekművészt hétfő hajnalra virradóra, életének 83. évében érte a halál.
2010. február 22. hétfő 11:00 - HírExtra
Ágai Karola temetéséről később intézkednek - közölte Várkonyi Judit az intézmény sajtófőnöke az MTI-t. Az operaénekest az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.

Tanulmányait magánúton Révhegyi Ferencné irányításával végezte, pályafutását 1952-ben a SZOT, majd a Magyar Rádió énekkarában kezdte. 1953–1955-ben a Magyar Rádió énekkarának, 1955-től 1957-ig a Honvéd Művészegyüttesének volt a szólistája. A Magyar Állami Operaházban 1955-ben Mozart A varázsfuvola című operájában az Éj királynője szerepében debütált. 1957-ben lett a Magyar Állami Operaház magánénekese, hamarosan vezető koloratúrszopránja.

Alakításait virtuóz koloratúrtechnika és kitűnő színészi készség jellemezte. Hazai és külföldi produkciói után szuperlatívuszokban bővelkedő kritikákat kapott. A Magyar Állami Operaház magánénekese és örökös tagja, aki sikerrel szerepelt a világ nagy operaszínpadain is, a Wexford Operafesztiválon, a New York-i Metropolitanben, vagy a moszkvai Nagy Színházban, a bécsi Volksoperben és a hamburgi Operaházban.

1992-ben lett a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Ágai Karola a barokk kortól a XX. századig terjedő időszak dalirodalmának remekműveit férjével, Szendrey-Karper László gitárművésszel együtt sikerrel tolmácsolta itthon és a nagyvilágban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását