2024. május 21. - Konstantin

Az utolsó ülésnapon szavaznak a gyesről

Az Országgyűlés a nyári rendkívüli ülésszak utolsó napján, 29-én szavaz újra a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, a gyermekek védelméről szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról - közölte Szili Katalin a házbizottság ülése után csütörtökön.
2009. június 18. csütörtök 16:22 - HírExtra
Az MTI szerdán írt arról, hogy a kormány változatlan formában kívánja elfogadtatni az Országgyűléssel a gyes időtartamának háromról két évre csökkentését tartalmazó törvényjavaslatot. Ha az Országgyűlés újra elfogadja, az államfő köteles aláírni a törvényt.

A gyermekek védelméről szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabály szerint, amelyet az Országgyűlés május 25-én fogadott el, a 2010. május elseje után születő gyerekek esetében kétéves korig jár majd a gyermekgondozási segély (gyes). A gyermekgondozási díjat (gyed) legfeljebb annyi időre lehetne igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosításban töltött, és maximum a gyermek kétéves koráig jár.

Sólyom László köztársasági elnök június 11-én jelentette be, hogy nem ért egyet a gyes időtartamának három évről két évre csökkentésével, ezért nem írta alá az erről szóló törvényt. Indoklásában kiemelte: a foglalkoztatás elősegítését célzó kormányzati intézkedések akkor lennének hatékonyak és szolgálnák a kisgyermekes anyák érdekeit, ha a munkába való visszatérést nem kikényszeríteni próbálnák, hanem pozitívan ösztönözni. Ezért - mint fogalmazott - az anyák szabad döntésének kell lennie, hogy a gyermek hároméves koráig otthon marad, vagy munkát vállal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását