2024. április 29. - Péter

Tarlós: Demszky egy mesebeli királyfi

Tarlós Istvánt a vele készült exkluzív interjú 2. részében Budapesttel kapcsolatban kérdeztem, míg ő mesebeli királyfiról, gennyes mandulagyulladásról, és vizelő kutyákról beszélt, addig a „hogyan lehetne változtatni” kérdésre rendre azt a vál
2008. február 15. péntek 11:10 - Pór Károly
Mi a véleménye a főváros 2008-as költségvetési koncepciójáról?

Ha elolvassa ezt a koncepciót, és az ebben megfogalmazott legkomolyabb nehézségeket, majd összeveti ezt az elmúlt másfél évben tett nyilatkozataimmal, akkor látni fogja, hogy a kettő harmonizál egymással. Tehát, amitől én korábban tartottam, és amit a városvezetés fölényeskedve próbált cáfolni, az pontról pontra beigazolódni látszik. Akár a működési költségek szűkítésére gondolunk, akár a beruházások elcsúsztatására, vagy egyes beruházások elhagyására.

Hogyan lehetne változtatni ezen a helyzeten: szükség lenne-e ön szerint újabb intézményi átszervezésekre, racionalizációra?

Az a baj, hogy ezek az ügyesen megkonstruált fogalmak néha nem lehet tudni, hogy pontosan mit takarnak. Abból, hogy most esztelenül összevonnak kórházakat, jól működőket beépítenek rosszabbul működőkbe (például a Szent Margit kórházban egy egészen jól működő szülészeti osztály volt, tönkretették, megszüntették, átvitték a Jánosba, most 10-15 ággyal újra működtetik) a koncepciónélküliség világlik ki. Ez a racionalizáció nagyon jól hangzik, és ha sokszor ismétlik, akkor az emberek azt fogják hinni, hogy itt valami tudományos dologról van szó, pedig tulajdonképpen ez egy nagy marhaság. Arról van ugyanis szó, hogy 19 iskolát egy tollvonással összevontak, némelyiket ezáltal meg is szüntették, és gyakorlatilag szétverték a szakoktatást. Ha ezt nevezzük racionalizációnak, akkor ezt semmiképpen nem tudom támogatni. A másik pedig, hogy miért nem ad az állam támogatást, amikor 1990 óta, több mint 100 állami feladatot adtak át önkormányzati kézbe, ezzel párhuzamosan reálértéken pedig folyton csökkentik a támogatást. Mi a fenére ad akkor ez az állam pénzt? Nálunk vannak a térségben a legmagasabb járulékok, a legmagasabb adók, és van egy rakás hitelünk – mi lett ezzel a pénzzel?



Nem gondolja, hogy például az oktatás területén a gyerekszám fokozatos csökkenését nem követte ugyanilyen mértékben a pedagógusok számának csökkenése? Ezt a problémát hogy lehetne megoldani?

Nézze meg hány iskolát bezártak és összevontak az utóbbi 10 évben. Azt a kérdést miért nem teszi föl senki, hogy Magyarországon mitől ilyen csekély a gyermekvállalási kedv. Hosszú-hosszú évtizedeken keresztül még a kommunizmus évei alatt is – bár erre Csapody Kornél már megint meg fog szólalni, hogy a Tarlós milyen kádárista - szükség volt a most bezárt iskolákra. Most azt kezdik mondani, hogy miért kell az iskola, ha kevesebb gyerek születik. Nem arról van szó, hogy valamitől borzasztóan alacsony ez népesedési trend? Nem erre kellene először válaszolni? Nincs válasz az alapvető kérdésekre.

Az egyik ilyen alapkérdés például, hogy a főváros költségvetési koncepciójában a bevételi oldalon együtt szerepelnek bizonyos privatizációból remélt bevételek (pl.: Főgáz eladása), és ugyanazon eladásra szánt cégek osztalék és hozam bevételei.

Erre aztán már nem tudok mit mondani, a főpolgármester úr néha úgy viselkedik, mint a mesebeli királyok.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását