2024. május 18. - Erik, Alexandra

A kormány nem privatizálja a vízvagyont

A kormány nem támogatja a vízvagyon privatizációját - mondta Bajnai Gordon kormányfő hétfőn a parlamentben.
2009. június 15. hétfő 17:32 - HírExtra
A miniszterelnököt Fónagy János fideszes képviselő kérdezte erről.
"Kinek áll érdekében, hogy a magyar vízvagyonnal, hasznosításával, kezelésével kapcsolatos kérdéseket lebegtesse? Kinek áll érdekében, hogy a víztulajdonra vonatkozó egyértelmű törvényi szabályozást vállalatszervezési, vagyonkezelési manipulációkkal kijátssza, megkerülje?

Ha a kormánynak nem áll érdekében, akkor miért nem állítja le a vízi közművek összevonását, miért nem akadályozza meg a magyar vízhasználati, vízkezelési jogok eladását?" - kérdezte az ellenzéki politikus.

Kitért arra: a víz a 21. század legfontosabb stratégiai tényezője. A víz tulajdonlása, hozzáférhetősége nemzeti ügy.

A kormányfő válaszában kiemelte: Magyarországnak nem érdeke, hogy vízvagyonát privatizálják. Ha pedig ez Magyarországnak nem érdeke, akkor a mindenkori magyar kormánynak sem lehet érdeke.

A kormány nem támogatja a vízvagyon magánkézbe adását, minden ezzel ellentétes szándékot megakadályoz, minden jogi lehetőséggel - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Fónagy János szerint nem a tulajdon privatizálása, hanem a kezelési, vagyonkezelési, használati jogok magánkézbe adása forog közszájon. Az ezzel kapcsolatos kormányzati szándékot nem állt módjukban megismerni, a vonatkozó határozatot eddig nem kapta meg, többszöri kérésére sem.

Bajnai Gordon viszontválaszában megerősítette, nem áll szándékukban privatizálni a vízi közmű vagyont, vagy akár vízhasznosítás feletti koncessziós jogokat.

Azt kérte, mondják ki közösen a parlamentben: ezek szerint sem az ellenzék, a sem a kormány nem kívánja privatizálni a vízi közmű vagyont, vagy annak kezelési jogait, s ezzel zárják le ezt a régóta húzódó vitát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását