2024. május 12. - Pongrác

Egyre lesújtóbb az emberek véleménye a felső vezetésről

Az emberek rosszkedve nemcsak a gazdasági nehézségek okozta jövőképet színezi sötétre, hanem a pártokkal, a politikával kapcsolatos véleményüket is negatívan befolyásolja. Ennek látványos példáját adja, hogy egyre kritikusabban értékelik a kormányzat és v
2008. november 29. szombat 08:25 - Hírextra
Az előbbire ezúttal - egy százfokú skálán - 20 pontot adtak, az utóbbira 29-et. Mindenki elégedetlen, nemcsak a másik oldalon lévő politikusok munkájával, hanem a sajátjaiéval is. Az MSZP hívei szerint a kabinet 42 pontot érdemel, s lényegében a Fidesz tábora is hasonlóan kritikus az ellenzéki teljesítménnyel (44 pont).

A politikai elit iránti bizalomvesztést illusztrálja, hogy a népesség azon négytizede, amely jelenleg távol marad a pártok világától, kőkemény kritikát fogalmaz meg mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel szemben: 16, illetve 18 ponttal illeti tevékenységüket. A pártoktól legtávolabb az alacsony társadalmi státuszú emberek vannak: fele részük nem nevezett meg olyan politikai erőt, amelyet támogatásra érdemesítene, szavazni csak negyedük menne, a politikai figyelem mutatója körükben mindössze 15 pont. Ugyanakkor a másik végleten lévő értelmiségieket sem kapja el mostanában a harci hevület: csak 55 százalékuk tekinthető aktív választónak, harmaduknak nincs pártja.

A Fidesz a nyár eleje óta folyamatosan őrzi nagyjából 2,5 milliós táborát, az MSZP ugyanígy másfél millió hívét. Eléggé visszafogott mindkét párt bázisa, csökkent a részvételi hajlandóságuk. A Fidesz támogatói között rendszerint 70 százalék körüli arányban vannak a biztosan szavazni kívánók, ezúttal kevesebben mennének választani (62 százalék). Az MSZP-sek körében az elmúlt fél év átlagának megfelelő az aktivitási szint: 58 százalékos - áll a Szonda Ipsos felmérésében.

Az adatfelvétel ideje: 2008. november 18-25. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását