2024. április 27. - Zita

Tarlós nem nyilas

Tarlós István azt mondta, nem tudta, hogy bizonyos szavakat törölni kell a magyar nyelv értelmező szótárából.
2009. június 15. hétfő 17:35 - HírExtra
A fővárosi MSZP-SZDSZ hétfőn azt kifogásolta, hogy Tarlós István egy vasárnapi utcai demonstráción a nyilasok és a Magyar Gárda által is használt "Szebb jövőt!" kifejezéssel zárta beszédét.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője úgy fogalmazott: nem tudta, hogy bizonyos szavakat törölni kell a magyar nyelv értelmező szótárából. Utalt arra, nem volt tudomása arról, hogy a nyilasok is így köszöntek, s megjegyezte, ő maga 2002 óta használja "a szebb jövőt" kifejezést, "de megnyugtatom Steiner urat (a fővárosi MSZP-frakció vezetőjét), hogy édesanyámnak szoktam piros szegfűt venni, és ezért még a jobboldalról nem kritizált senki sem. Egyébként piros nyakkendőt is szoktam vásárolni" - jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP-SZDSZ "nagy fővárosi hazafiainak" inkább a beszéde tartalmával kellene vitatkozniuk, ha tudnak. Inkább a 4-es metróról, a BKV tanácsadói szerződéseiről, a Margit hídról, vagy a fővárosi kórházakról kellene beszélniük - mondta.

Tarlós István az MSZP-SZDSZ fővárosi vezetői "teljes beijedésének" tulajdonítja a neki címzett újabb bírálatot. Emlékeztetett rá, hogy három éve csak az "én szélsőjobbhoz tologatásom harmatgyenge kísérleteit ismételgetik az MSZP-SZDSZ politikusok".
Hozzátette, ha a Jobbikot értik ez alatt, úgy az "MSZP jól figyeljen, hiszen ők lettek a Jobbik vetélytársai. Az SZDSZ-nek pedig már csak a Munkáspártra kell vetnie vigyázó szemeit".

A politikus kitért arra is, hogy vasárnap a Patrióták Egyesülete civil szervezet rendezvényén beszélt, Osztie Zoltán belvárosi plébánossal és Fricz Tamással (a Civil Összefogás Fórum szóvivőjével) együtt. Azt mondta, ha a rendezvényen Magyar Gárda-tagok részvételéről tud az MSZP-SZDSZ, akkor "azokat legfeljebb ők küldhették oda, mert én nem találkoztam velük". A Jobbik a híradások szerint vasárnap az ország egy másik szegletében demonstrált - jegyezte meg. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nemrég a Fővárosi Közgyűlésben a Jobbik két tagszervezete ellene és nem Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester vagy Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes ellen demonstrált.

A fővárosi MSZP-SZDSZ hétfői közös közleményében megdöbbenésének adott hangot Tarlós István vasárnapi megnyilvánulása miatt. Szerintük elképesztő, hogy miközben a Fidesz országos vezetése az európai parlamenti választás eredményeivel szembesülve végre elhatárolódott a megerősödött szélsőjobboldaltól és több nyilatkozatban szélsőségesnek nevezte a Jobbikot, a párt fővárosi frakcióvezetője ezzel ellentétes lépéseket tesz. A dokumentum jegyzői riasztónak tartják, hogy Tarlós István jobbikos és árpádsávos zászlók, a Jobbik és a Magyar Gárda aktivistái előtt arról szónokol: Magyarországon nincs táptalaja a rasszizmusnak. A szélsőjobboldallal való nyílt szimpátiáról, vagy végtelen cinizmusról árulkodik, hogy Tarlós István a Magyar Gárda "Szebb jövőt!" köszöntésével zárta beszédét.

Az MSZP-SZDSZ emlékeztetett arra, hogy Tarlós István három éve a Fidesz jelöltjeként a Jobbik támogatásával indult a főpolgármesteri posztért. "Az elmúlt években több alkalommal sem volt hajlandó a Fővárosi Közgyűlésben elhatárolódni a Magyar Gárda és a Jobbik megszólalásaitól és cselekedeteitől" - jegyezték meg. Hozzátették, Tarlós István vasárnapi szerepvállalásából arra következtetnek, hogy "ismét a szélsőjobboldal támogatására építi politikai jövőjét".

A várost vezető koalíció szerint a közgyűlés munkája szempontjából nem mindegy, hogy Tarlós István a Fidesz vagy a Jobbik politikáját képviseli-e ezután. "Arra kérjük Fónagy Jánost, a Fidesz budapesti elnökét, hogy vagy szólítsa fel Tarlós Istvánt a Jobbiktól és a Magyar Gárdától való egyértelmű, nyilvános elhatárolódásra, vagy tegye nyilvánvalóvá: a párt hivatalos irányvonalával szembehelyezkedő Tarlós István nem a Fidesz, hanem a Jobbik főpolgármester-jelöltje" - rögzíti a közlemény.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Chris
2009. június 15. 17:50
A "Szebb jövőt!" nem a nyilasok, hanem a Horthy-féle leventemozgalom, majd a '80-as évektől kezdve a skinheadek használták. Innen vette át a szélsőjobb, amely most már a megőrült választók után a Fideszt is kezdi a farkánál fogva csóválni. Hajrá Magyarország, irány Weimar...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását